Megjelent: 13 éve

Problémája van a munkahelyén? Az EAP Alapítvány segít

Tudja-e melyik az a HR-hez kapcsolódó szolgáltatás, amelynek előnyeit 30 ország 5000 vállalata és több mint 20 millió munkavállalója élvezi, de Magyarországon eddig még nem volt elérhető? A válasz: Az EAP (Employee Assistance Program).

Rólunk van szó...


Az átlag magyar munkavállalók több, mint 40 százaléka érzi úgy, hogy lelki, pszichológiai problémák negatívan befolyásolják munkavégzésük hatékonyságát. Mintegy 80 százalékuk szerint a munkahelyi, illetve magánéleti stressz miatt kevesebb időt fordítanak a munkájukra.
Mindezek ellenére, eddig a munkavállalók alig 8-12 százaléka vette fel a kapcsolatot jogi-, pénzügyi-, vagy pszichológiai tanácsadókkal. Ugyanakkor, amennyiben ezek a szolgáltatások ingyenesen elérhetők lennének, közel 70 százalékuk venné igénybe valamelyiket.


Mi is az EAP?

Az EAP (Employee Assistance Program) olyan szolgáltatások összessége, mely a munkavállalók személyes és munkával kapcsolatos problémáinak meghatározása és megoldása által csökkenti a munkahelyi hiányzások számát és a fluktuációt, ugyanakkor növeli a munkavégzés hatékonyságát, és segít a HR költések optimalizálásában.

Az EAP rövid története

1917-ben, az USA-ban ismerték fel elsőként az alkohol-problémákkal küzdő dolgozók szervezett megsegítésének szükségességét. A szolgáltatásokat az 1940-es évektől kezdték EAP (Employee Assistance Program) néven nevezni.
A következő lépés a 80-as években történt, amikor az EAP szolgáltatások elterjedtek mind Észak-Amerikában, mind Nyugat-Európában. Az EAP szolgáltató cégek számának növekedésével, valamint a munkavállalói, illetve munkaadói igények változásával bővültek a szolgáltatások is.
A 21. század EAP szolgáltató cégei 24 órás ingyenesen hívható segélyvonalat tartanak fenn, az év 365 napján át. A szolgáltatások kiterjednek a teljeskörű pszichológiai, pénzügyi, jogi, életviteli tanácsadásra, sőt ezeken is túl...

Az ICAS

Az EAP európai térhódításának egyik legnagyobb úttörője az ICAS volt. Az ICAS (Independent Counselling and Advisory Services) 1987-ben alakult, és mára 18 országban közel 900 vállalat több, mint 1.500.000 dolgozóját támogatja.
Európa vezető EAP szolgáltató cégeként a teljeskörű EAP szolgáltatásokon túl viselkedés kockázati tanácsadást, krízis menedzsmentet, vezetői tanácsadást, tréninget és számos kiegészítő szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, növelve a munkavállalók hatékonyságát és csökkentve a vállalati költségeket.

Az EAP Alapítvány

Az EAP Alapítvány az ICAS kizárólagos magyarországi partnere. Az ország első és eddig egyetlen teljeskörű EAP szolgáltatást nyújtó szervezeteként támogatjuk a munkavállalókat személyes, illetve munkahelyi problémáik megoldásában. Célunk, hogy a magyarországi munkavállalók személyes-, illetve munkahelyi problémáinak megoldásán keresztül szolgáltatásunkkal javítsuk a dolgozók munka-hatékonyságát, valamint csökkentsük a vállalatok veszteségeit.

Hogyan működik?

Az EAP Alapítvánnyal kapcsolatban álló vállalatok munkavállalóinak bármilyen problémájuk is legyen, ami negatívan befolyásolja, vagy befolyásolhatja munkavégzésüket, biztosan tudhatják, hogy segítünk a probléma megoldásában. Az EAP Alapítvány minden szerződött partnerének alkalmazottai és azok közvetlen hozzátartozói jogosultak az alábbi szolgáltatások igénybevételére:
- 24 órás, az év 365 napján hívható segélyközpont
- pszichológiai tanácsadás - személyes, telefonos, e-mailes formában
- jogi tanácsadás
- pénzügyi tanácsadás
- életviteli tanácsadás

További szolgáltatások:
- First Call - segítség a vállalaton belül felismert problémák megoldásában
- krízis menedzsment
- segítség a megváltozott helyzetek kezelésében (költözés, összeolvadás, felvásárlás, stb.)
- menedzsment konzultáció / coaching / tréning
- Outplacement szolgáltatások

Kinek ajánljuk?

Minden vállalatnak, ahol fontos szempont a
- Munkavállalók hatékonyságának növelése
- Munkahelyi hiányzás csökkentése
- Fluktuáció csökkentése
- HR költések optimalizálása
- Munkavállalók elégedettségének növelése

Az EAP szolgáltatások révén jelentős mértékben csökkennek a vállalat költségei. Az ICAS több mint 20 éves nemzetközi tapasztalatai, valamint független kutatások eredményei alapján azt mondhatjuk, hogy az EAP szolgáltatásokra fordított összegek a különböző szektorokban átlag 1:5-szörös - 1:16-szoros megtérülési arányt mutatnak.

Mikortól?

Az EAP szolgáltatások 2007 április 1-től elérhetők Magyarországon.
További információkért kérjük látogassa meg a www.icashungary.com weblapot.

Ízelítő az icas nemzetközi ügyfeleiből...
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek