Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Reggel 8 óta sztrájkolnak az egészségügyben

Az egész napos munkabeszüntetésben -a közel 1000 érintett egészségügyi dolgozón kívül- ma még nem vettek részt a fővárosi egészségügyi intézmények, ám a jövő hét folyamán már ezek is csatlakoznak a szegedi kórház által elindított kezdeményezéshez. A sztrájkban résztvevők a "betegellátás színvonalát és biztonságát veszélyeztető, lehetetlen munkakörülmények ellen" tiltakoznak.

Az eleinte csak a Szeged és agglomerációja által elindított munkabeszüntetéseket az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) szintúgy támogatja, mint a Magyar Orvosi Kamara. Mellettük számtalan orvosi rendelő és kórház vállal hivatalosan is szolidaritást a sztrájkban résztvevőkkel, többek között a MÁV kórház és Központi Rendelőintézet Önálló Szakszervezetének sztrájkbizottsága, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Szakszervezete, a Pécsi Orvostudományi Egyetem egészségügyi intézményeinek szakszervezeti bizottsága és a Heim Pál Gyermekkórház.

A sztrájkbizottság által közzétett közleményben a következőképpen indokolják a szakszervezetek a sztrájkot: "Bár nem a mi kötelezettségünk lenne, de mégis nekünk, munkavállalóknak kell kikényszerítenünk a kormányzati döntéseket azért, hogy a megfelelő feltételek között, a szakmai szabályok betarthatóságával gyógyíthassuk, gondozzuk és ápoljuk betegeinket és a gondozásunkra bízottakat".

Mint azt Ágoston Zsuzsanna -az országos sztrájkbizottság elnöke a sztrájkban résztvevők nevében a Népszabadságnak- elmondta: "ha az október 7-i sztrájk nem jár eredménnyel, október 15-én pénteken, majd 18-án hétfőn és 26-án kedden is" beszüntetik a munkát.A Népszabadság tájékoztatása nyomán
Follow hrportal_hu on Twitter