Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Rendszeres drogteszt alatt a pilóták

Élesen bírálták szerdán a belga szakszervezetek azt a Ryaniar ír fapados légitársaság által alkalmazott gyakorlatot, amelynek keretében rendszeresen drogtesztnek vetik alá a munkavállalókat.

A diszkont légitársaság egyik alkalmazottja a L'Avenir című belga napilapnak elmondta, hogy a pilótafülke személyzete heti rendszerességgel átesik ellenőrzésen. Ennek keretében az illető hajmintájából állapítja meg egy szakember, hogy fogyasztott-e az elmúlt napokban vagy hetekben kábítószert.

A CNE belga szakszervezet kifogásolta a gyakorlatot, és mint a szervezet egyik illetékese, Tony Demontez az RTBF francia nyelvű rádió- és televízióadónak elmondta, Belgiumban "vállalaton belül törvénybe ütközik a drogteszt elvégzése", amennyiben az a hatóságok felügyelete nélkül történik, és a szektorra vonatkozó munkaügyi szabályzat sem tartalmazza.

Az ír fapados légitársaság megerősítette, hogy minden európai bázisán szúrópróbaszerűen végez ilyen jellegű vizsgálatot, és hangsúlyozta, hogy ennek lehetősége a munkavállalói szerződésben is rögzítve van.

"Ez az utasok biztonságának garantálását szolgálja" - mutatott rá Steven MacNamara, a vállalat egyik szóvivője. Mint mondta, a Ryanair alkalmazottjai a munkaszerződésben foglaltak szerint kötelesek alávetni magukat az ilyen típusú ellenőrzéseknek, ellenkező esetben a vállalat fenntartja a jogot a büntető szankciókra.

MacNamara hangsúlyozta, hogy a társaság minden dolgozójának szerződését az ír jogszabályok szerint kötik meg, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók kábítószer-fogyasztását ellenőrző vizsgálatok elvégzését. Mint hozzátette, a vállalat nyitott arra, hogy a belga hatóságokkal az ügyet megvitassa, de mint mondta, a jövőben sem mondanak le erről a gyakorlatról.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az amerikaiak több mint fele nyugdíjba vonulás után is dolgozna

A felmérésben megkérdezettek több mint fele aggódik az infláció és az anyagi helyzete miatt. Teljes cikk

Megemelték a minimálbért Romániában

Az intézkedés 1,871 millió munkavállalót érint. Teljes cikk

A vártnál kevésbé nőtt a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban

A szakértők szerint a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékon állt májusban. Teljes cikk