Rosszabb-e az egyszerűsített adóbevallás?"/>
Megjelent: 11 éve

Rosszabb-e az egyszerűsített adóbevallás?

Az adóhatóság reklámkampányban népszerűsíti az egyszerűsített adóbevallást, egyes médiumok viszont arról adnak hírt, hogy az egyszerűbb bevallással rosszabbul járhat az adózó. Mi az igazság?

Még néhány napjuk van az adózóknak annak eldöntésére, hogy kívánnak-e élni az egyszerűsített adóbevallás lehetőségével, az egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot február 16-ig kell kitölteni, s az adóhatóságnak elküldeni.

Több médiumot, így a FigyelőNetet is megkereste Angyal József adószakértő azzal, hogy az adózó rosszabbul járhat egyszerűsített bevallás esetén, s ezzel kapcsolatban több híradás történt. A hvg.hu által közölt cikkben az adószakértő egy példán keresztül fejti ki, hogy ha az adózó a maga kárára téved, akkor az összeg az adóhatóságé marad. Ez alighanem jó néhány adózót elbizonytalanított.

A maga kárára sem tévedhet az adózó

Az adóhatóság akkor is egyeztetést kezdeményez az adózóval, ha a „maga kárára” téved, s kevesebb adókedvezményt számol el a bevallásában, mint amit az APEH számított – mondták el az adóhatóságnál a FigyelőNet megkeresésére, cáfolva az adószakértő által mondottakat.

Az egyszerűsített adóbevallás is módot ad a különböző adókedvezmények érvényesítésére. Akinek viszont több tízezer forint adó jár vissza az adóhatóságtól, annak érdemes elgondolkodnia, hogy mégiscsak saját maga készítse el a bevallását, hiszen így hamarabb juthat a pénzéhez – hívta föl a figyelmet az APEH illetékese.

Fontolja meg, aki sokat kér vissza

Az adóhivatalnak a bevallás beérkezésétől számított 30 nap áll rendelkezésére, hogy kiutalja a bevallásban visszaigényelt összeget, aki tehát jelentősebb összegű adót igényelne vissza, jól teszi, ha minél előbb elektronikusan elküldi a bevallását, feltéve, ha nem a munkáltatójánál kérte (idén erre már csak január 31-ig volt lehetőség).

Az egyszerűsített bevallásnál az APEH "ajánlatát" április 30-ig kapják meg az adózók, amit azután május 20-ig kell visszaküldeni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter