Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Sajtóközlemény a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatási támogatási rendszerének változásáról

2005. január 1-től módosultak a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató gazdálkodó szervezetek támogatásának szabályai. Ezzel az volt a célunk, hogy a támogatás a tényleges, stabil foglalkoztatást szolgálja, kiszámítható legyen a munkáltatók és a költségvetés számára is, megszűnjenek a fogyatékos emberek kiszolgáltatott helyzetét kihasználó visszaélések.

Az új rendszer kialakítását hosszú egyeztetési folyamat előzte meg a megváltozott munkaképességű munkavállalók és az őket foglalkoztatók reprezentatív szervezeteinek képviselőivel, a szabályokat közösen alakítottuk ki. Ugyanakkor gyakran kapunk tájékoztatást arról, hogy egyes munkáltatók (vagy ugyanaz a munkáltató különböző telephelyein) a megváltozott munkaképességűek létszámának számottevő csökkenésére készülnek.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium ezért

  • vizsgálatot kezdeményez a 2004-ben, a megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjainak számát jelentősen növelő cégek, a növekedés indokainak, piaci feltételeinek tisztázására;
  • pályázatot ír ki egy átmeneti, kiegészítő támogatásra azon munkáltatók számára, amelyeknél a növekedést a körülmények indokolták, ahhoz esetleg állami támogatást is igénybe vettek;
  • felhívja azokat a munkavállalókat, megváltozott munkaképességű embereket, akiket munkáltatójuk döntése hátrányosan érint, keressék fel a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségeket, ahol munkatársaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbblépési lehetőségeket, munkát találjanak számukra.

    Budapest, 2005. január 18.

    Kiss Gábor
    FMM-sajtófőnök
  • Follow hrportal_hu on Twitter