Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Sanyarú sors vár a kelet-európai munkavállalókra Nagy-Britanniában?

Kizsákmányoló emberkereskedelemmé fajult a kelet-európai EU-munkavállalók nagy-britanniai kiközvetítésének jelentős része, amelyre nem létező állásokért vagy embertelen szálláskörülményekért több száz fontot kizsaroló szervezők telepedtek rá, adósságcsapdába ejtve az áldozatokat - hangzott el a BBC televízió szerda éjjel sugárzott riportfilmjében.

A késő esti BBC-híradó részeként bemutatott, három hónapos vizsgálat eredményeként összeállított dokumentumfilmben egy 33 éves litván újságíró kelet-európai munkavállalóként akart szerencsét próbálni Nagy-Britanniában. Audrius Lelkaitis "kiközvetítése" még Litvániában kezdődött, azzal, hogy egy ITC nevű ügynökség 180 font közvetítési díjat fizettetett ki vele.

160 font egy újabb, nem létező ügynökségnek Angliában
A riportban elhangzott, hogy Litvániában 250 fontnak felel meg az átlagos havi alkalmazotti bér, ami még "a nagy-britanniai minimálbérnek is a töredéke". Az ITC-nél azt mondták a litván újságírónak, hogy az angliai Hullban teljes munkaidős gyári állás várja, 35-50 órás heti munkaidővel, amiért a Nagy-Britanniában érvényes 5,35 fontos óránkénti minimálbért fogja kapni.

Lelkaitisnak először a londoni Paddington pályaudvarra kellett mennie, ahol egy másik ügynökség, a CCCP UK Ltd. képviselője várta. Az oroszul beszélő illető újabb 160 fontot hajtott be az álmunkavállalón, és amikor a litván újságíró számlát kért, az ügynök kinevette, majd eltűnt a pénzzel. A BBC vizsgálata szerint a CCCP UK Ltd.-nek nincs működési engedélye, sőt be sincs jegyezve Nagy-Britanniában.

Semmilyen állás nem várta a munkavállalónak álcázott újságírót
Amikor a litván riporter megérkezett Hullba, közölték vele, hogy nem is hallottak róla, állás pedig nincs. A Slavery International nevű brit kizsákmányolás-ellenes kampányszervezet vezetője a BBC-nek azt mondta: a brit törvények egyértelműen emberkereskedelemnek minősítik, ha valakit fenyegetéssel, erőszakkal vagy megtévesztéssel vesznek rá egy állás elfogadására, márpedig "ebben az esetben nyilvánvaló a megtévesztés".

12-en egy hálóteremben
A litván újságírót hat napig váratták, majd egy észak-yorkshire-i csirkekeltetőbe irányították. Szállása egy ágy volt egy átalakított mezőgazdasági épületben, ahol már húsznál is több kelet-európai lakott. A riporter "bűzös, állott levegőjű" hálótermében 12-en aludtak, férfiak és nők együtt; többen már egy évnél hosszabb ideje laknak itt. A helyi ügynökség "ezért a nyomortelepért" heti 50 font szállásköltséget von le mindegyik alkalmazott béréből - hangzott el a riportműsorban.

47 font 128 óra munkáért
A munkavállalónak álcázott litván újságírót innen egy vegyianyag-csomagoló üzembe irányították át, éjszakai műszakra. A riportert olyan emelő berendezések kezelésére osztották be, amelyek működtetésére semmilyen képzést nem kapott; legtöbb munkatársa nem tudott angolul, és így az instrukciókat sem tudták elolvasni. Lelkaitis három hét és 128 óra munkaidő után kapta meg első fizetését - szállásköltség levonása után 47 fontot (17 ezer forintot), ugyanakkor 50 fonttal tartozott munkatársainak, az első hetekben ugyanis tőlük kellett kölcsönkérnie, hogy egyáltalán élelmet tudjon vásárolni.

Hajléktalanként tengődnek a munkáért kiutazó lengyelek
A BBC riportfilmje szerint az ilyen körülmények között dolgozó kelet-európaiak zárt, elszigetelt közösséggé alakulnak, elvágva a brit társadalomtól. Törvényes jogaikat nem ismerik, panaszkodni nem mernek, gondjaikat alkoholba fojtják. "Ezt jelenti-e a határok megnyitása?" - tette fel a kérdést a dokumentumfilm végén a műsor szerkesztője.

Nagy-Britannia a 2004-es EU-bővítés után azonnal megnyitotta munkapiacát az új kelet-európai tagállamok előtt, és azóta hivatalos becslések szerint több mint félmillióan érkeztek munkavállalás céljából az új EU-országokból; kétharmaduk lengyel. Tavaly ősszel a londoni Westminster kerület tanácsa bejelentette: olyan mértéket öltött a kerületben szerencsét próbáló lengyelek körében a hajléktalanság, hogy a tanács kifizeti a hazatérni hajlandóknak az utazási költségeket.


  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolhatnak a McDonald's dolgozói Amerikában

Az étteremlánc dolgozói a magasabb órabér miatt léphetnek sztrájkba május 19-én. Teljes cikk

Az oltástól is elesik Hollandiában az a vendégmunkás, akinek nincs bejelentett lakcíme

A hollandiai vendégmunkások több mint fele nem rendelkezik az országban bejelentett lakóhellyel, így nem részesülhetnek az állami támogatásokból... Teljes cikk

Kétezer külföldi kapott francia állampolgárságot a járványban tanúsított helytállásáért

Egészségügyi dolgozóként, biztonsági őrként, takarítóként, gyerekvigyázóként, pénztárosként, hulladékszállítóként, házi ápolóként... Teljes cikk