Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Segítik a munkanélküliek vállalkozóvá válását

Az unió által is támogatott, Franciaországban kifejlesztett, Belgiumban és Portugáliában is sikeresen bevezetett mintaprojektet indít a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a munkanélküliek vállalkozóvá válásának támogatására.

images

Nagy Ágnes, a központ vezetője csütörtöki békéscsabai sajtótájékoztatóján elmondta: több vállalkozói, szakmai és érdekvédelmi szervezettel közösen olyan munkanélkülieket kívánnak segíteni, akik már rendelkeznek valamilyen tervvel annak érdekében, hogy vállalkozóvá válhassanak.

A francia modell szerint egy olyan, szakemberekből álló "vállalkozás-keltetőt" hoznak létre, amely átnézi a jelöltek üzleti terveit, majd segíti őket az induláshoz szükséges teendők ellátásában, végül pedig a vállalkozás gyakorlati tesztelésében is. Ez utóbit során egy olyan jogi konstrukciót dolgoznak ki, amely a kezdő vállalkozót, a legnehezebb időszakban mentesíti a jogi, a szociális, a pénzügyi, illetve az esetleg családi kockázatoktól. A kezdő vállalkozó ugyanis nem maga köt szerződéseket, hanem a "vállalkozás-keltető", így egy esetleges kudarc nem terheli.

A munkaügyi szakember abban bízik, hogy a majdnem kétéves program során legalább 25 egyéni, illetve önfoglalkoztató vállalkozást indíthatnak útjára.

A munkaügyi központ mintaprojektnek szánja a kezdeményezést, s arra számít, hogy a tapasztalatok megszerzését követően országosan is kidolgozott gyakorlati modellként is adaptálható lesz az eredeti francia program.

Erdős Norbert, a Békés Megyei Kormányhivatal vezetője azt hangsúlyozta, hogy a kormány legfőbb törekvése a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés. Emlékeztetett arra, hogy a kis-és középvállalkozói szektor Magyarországon a GDP 45 százalékát állítja elő, ezért is fontos, hogy minél többen válhassanak vállalkozóvá. Mint mondta, az ÚJ Széchenyi Terv (USZT) hét prioritása közül kettő, a vállalkozásfejlesztés és a foglalkoztatás növelése is közvetlenül ezt a szektort célozza meg.

"A 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban még kétezer milliárd forint uniós forrás áll az USZT rendelkezésére" - jelentette ki Erdős Norbert.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk