Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Segítik a veszélyes anyagok felismerését

Elindította új honlapját az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA), amely a vegyi anyagok címkézésének változásait ismerteti, illetve segíti, hogy a munkaadók és a dolgozók felismerjék a veszélyes anyagokat.

Az ügynökség közleménye szerint az új honlap mellett az EU-OSHA egy "Veszély: vegyi anyagok!" című filmet, egy posztert és egy tájékoztatót is elkészített.

Az Európai Vegyianyag-ügynökség által nemrégiben végzett kutatás azt mutatja, hogy a munkaadók és a dolgozók számos piktogramot nem ismernek fel, vagy nem megfelelően értelmeznek - hívja fel a figyelmet az EU-OSHA, hozzátéve, hogy az általuk biztosított csomag segít eligazodni az új jelrendszerben, továbbá segít értelmezni, hogy azok mit is jelentenek a munkahelyi biztonság szempontjából.

Az európai munkavállalók közel 15 százaléka kezel veszélyes anyagokat a napi munkavégzés során. Bizonyos anyagoknál már egyszeri érintkezés is árthat a dolgozó egészségének. A hatás az enyhe szem- és bőrirritációtól kezdve az asztmán át nemzési problémákhoz, születési rendellenességekhez és rákhoz is vezethet.

Az EU-OSHA azt szeretné elérni, hogy a dolgozók és munkaadóik ismerjék az új vegyi kockázat piktogramokat, és kellő gonddal kezeljék a veszélyes anyagokat.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség támogatja az Európai Bizottságot a címkézési előírások területén végbement változások és a kapcsolódó munkahelyi vonatkozások tudatosítása érdekében kifejtett erőfeszítéseiben. Ezért külön webrészleget alakítottak ki, ahol ismertetnek több oktatóanyagot, valamint gyakori kérdések és válaszok találhatóak a CLP-vel (az Európai Unió osztályozási, címkézési és csomagolási szabályozása) és a REACH-csel (vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása) kapcsolatban - olvasható a közleményben.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter