Megjelent: 13 éve

Segítő kérdések álláskeresés előtt

Bizonytalan, merre induljon el álláskereséskor? Rosszul érzi magát a munkahelyén és keresi, merre lenne jó váltani? Érdemes a cél nélküli keresés előtt magunkba szállni, és néhány alapkérdést megválaszolni. Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szerint hallgassuk meg ismerőseink tanácsát, de ne az ő véleményük alapján döntsünk.

images

images

Mivel még csak most fejeztem be az iskolát, álláskeresés előtt állok. A családom, barátaim részéről ezerféle variációt hallottam már a megfelelő munkahelyet illetően, de én még semmiben sem vagyok biztos. Ön szerint mennyire érdemes másokra hallgatni? Esetleg tudna ajánlani valami egyszerű módszert, amely közelebb visz a megoldáshoz?

B. Csaba (Szentendre)

Mielőtt arra keresnénk a választ, hogy milyen munkát szeretne végezni, illetve mire alkalmas, egy sor egyszerűbb kérdésre kell megtalálnunk a választ. Ezek a döntések, választások azon alapulnak: kicsoda is ön valójában, és mit szeretne elérni? Külön örülök, hogy valamilyen segítő módszert szeretne megismerni. Ráérzett arra, hogy vannak bizonyos kérdések, melyeket tisztáznia kell magában. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít abban, hogy megtalálja az elképzeléseinek, szükségleteinek leginkább megfelelő "ideális munkakört".

Segítő kérdések
Lássuk a megválaszolandó kérdéssort!


 • Ki vagyok én, és megbízhatok-e a saját értékítéletemben annyira, hogy tudjam: tényleg azt szeretném, amiről úgy gondolom, hogy azt szeretném?
 • Mi az, ami ösztönzőleg hat rám a munkavégzésben?
 • Ha a szívemre hallgatok, mi az, ami boldoggá tud tenni engem?
 • Milyen akadálya van, hogy a munkámban elérjem, amit szeretnék?
 • Hogyan tudok egyensúlyt teremteni a munkám és más társadalmi szerepköröm (szülő, feleség, testvér, barát, stb.) között? Mit kezdek a szabadidőmmel? Hogyan hasznosítom azt?
 • Inkább egy stabil álláshoz vagy valamely hobbihoz kapcsolódik az, amit csinálni szeretnénk?
 • Milyen jellegű munka elégítené ki leginkább szükségleteimet?
 • Hogyan tudnám tényleg azt csinálni, amihez kedvem van? Érdemes most rögtön azt választanom, amit legjobban szeretnék vagy várjak egy másik alkalomra?
 • Hogyan tudom a munkámat egyéb céljaimmal és értékrendemmel összehangolni?

Ne más döntsön helyettünk
Ön az egyetlen igazán kompetens személy, aki a fenti kérdésekre felelhet, még ha most nem is tudja az összes választ. Senki más nem választhat ön helyett szakmát, állást és nem dönthet a változtatás mellett. Csakis Ön! Ön ráadásul most még az első nagyobb állásvadászat előtt áll, tehát legyen nagyon alapos, óvatos és megfontolt! Hallgasson a belső megérzéseire, támaszkodjék az eszére, de a szíve szerint döntsön!

Vonjunk be másokat is
Ahogy egyre inkább kezd kikristályosodni, hogy mit is akar, és mire lehet a leginkább alkalmas, célszerű bevonni másokat is! Vajon ők is ilyennek látják önt, szerintük is alkalmas-e arra, amit csinálni szeretne? Lehet, hogy sokféle véleményt fog hallani - ezt írta a levelében is -, de próbálja meg kiszűrni, rendszerezni a hallottakat! Ütköztesse a mások véleményét a saját maga által kialakított képpel, hiszen több szem többet lát!

A fenti kérdések segíthetnek önnek, hogy megtalálja az alapmotívumot, amely alapján elkezdheti keresni a leginkább megfelelő állást!

 • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
 • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
 • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
 • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter