Megjelent: 13 éve

Segítő kérdések álláskeresés előtt

Bizonytalan, merre induljon el álláskereséskor? Rosszul érzi magát a munkahelyén és keresi, merre lenne jó váltani? Érdemes a cél nélküli keresés előtt magunkba szállni, és néhány alapkérdést megválaszolni. Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértő szerint hallgassuk meg ismerőseink tanácsát, de ne az ő véleményük alapján döntsünk.

images

images

Mivel még csak most fejeztem be az iskolát, álláskeresés előtt állok. A családom, barátaim részéről ezerféle variációt hallottam már a megfelelő munkahelyet illetően, de én még semmiben sem vagyok biztos. Ön szerint mennyire érdemes másokra hallgatni? Esetleg tudna ajánlani valami egyszerű módszert, amely közelebb visz a megoldáshoz?

B. Csaba (Szentendre)

Mielőtt arra keresnénk a választ, hogy milyen munkát szeretne végezni, illetve mire alkalmas, egy sor egyszerűbb kérdésre kell megtalálnunk a választ. Ezek a döntések, választások azon alapulnak: kicsoda is ön valójában, és mit szeretne elérni? Külön örülök, hogy valamilyen segítő módszert szeretne megismerni. Ráérzett arra, hogy vannak bizonyos kérdések, melyeket tisztáznia kell magában. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segít abban, hogy megtalálja az elképzeléseinek, szükségleteinek leginkább megfelelő "ideális munkakört".

Segítő kérdések
Lássuk a megválaszolandó kérdéssort!


 • Ki vagyok én, és megbízhatok-e a saját értékítéletemben annyira, hogy tudjam: tényleg azt szeretném, amiről úgy gondolom, hogy azt szeretném?
 • Mi az, ami ösztönzőleg hat rám a munkavégzésben?
 • Ha a szívemre hallgatok, mi az, ami boldoggá tud tenni engem?
 • Milyen akadálya van, hogy a munkámban elérjem, amit szeretnék?
 • Hogyan tudok egyensúlyt teremteni a munkám és más társadalmi szerepköröm (szülő, feleség, testvér, barát, stb.) között? Mit kezdek a szabadidőmmel? Hogyan hasznosítom azt?
 • Inkább egy stabil álláshoz vagy valamely hobbihoz kapcsolódik az, amit csinálni szeretnénk?
 • Milyen jellegű munka elégítené ki leginkább szükségleteimet?
 • Hogyan tudnám tényleg azt csinálni, amihez kedvem van? Érdemes most rögtön azt választanom, amit legjobban szeretnék vagy várjak egy másik alkalomra?
 • Hogyan tudom a munkámat egyéb céljaimmal és értékrendemmel összehangolni?

Ne más döntsön helyettünk
Ön az egyetlen igazán kompetens személy, aki a fenti kérdésekre felelhet, még ha most nem is tudja az összes választ. Senki más nem választhat ön helyett szakmát, állást és nem dönthet a változtatás mellett. Csakis Ön! Ön ráadásul most még az első nagyobb állásvadászat előtt áll, tehát legyen nagyon alapos, óvatos és megfontolt! Hallgasson a belső megérzéseire, támaszkodjék az eszére, de a szíve szerint döntsön!

Vonjunk be másokat is
Ahogy egyre inkább kezd kikristályosodni, hogy mit is akar, és mire lehet a leginkább alkalmas, célszerű bevonni másokat is! Vajon ők is ilyennek látják önt, szerintük is alkalmas-e arra, amit csinálni szeretne? Lehet, hogy sokféle véleményt fog hallani - ezt írta a levelében is -, de próbálja meg kiszűrni, rendszerezni a hallottakat! Ütköztesse a mások véleményét a saját maga által kialakított képpel, hiszen több szem többet lát!

A fenti kérdések segíthetnek önnek, hogy megtalálja az alapmotívumot, amely alapján elkezdheti keresni a leginkább megfelelő állást!

 • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
 • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
 • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter