Megjelent: 12 éve

Sínen van Obama gazdaságélénkítő csomagja

Az amerikai Képviselőház (Alsóház) megszavazta Barack Obama amerikai elnök 819 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, a republikánusok szavazatai nélkül. A törvényhozók megosztottak voltak a tekintetében, hogy a csomag képes lesz-e kihúzni a gazdaságot a recesszióból.

Az Alsóház 244 igen és 188 nem szavazattal küldte tovább a törvényjavaslatot a Szenátusnak (Felsőháznak), ahol a republikánusok nagyobb befolyással bírnak. Az ellenzék adó- és kiadáscsökkentést akar, és azt, hogy a csomagban nagyobb szerepet kapjon az ingatlanpiac fellendítése. A Felsőház február 2-án kezd dolgozni a javaslaton. Az élénkítő csomag független a bankrendszer megmentésétől, amelynek összköltsége akár 1000 milliárd dollár is lehet.

A csomagtól azt várják, hogy 2010 végére 3,5 százalékos GDP-növekedéshez, és 1,2 és 3,6 millió közötti új munkahely létrejöttéhez vezet majd. Összesen 40 milliárd jut munkanélküliek egészségügyi ellátására, 20 milliárd iskolafelújításokra, 30 autópálya-építésre, 20 étkezési jegyekre, 18,5 milliárd dollár pedig megújuló energiaprojektekre.

Obama véget vetne a pártharcoknak

Obama, az Egyesült Államok elnöke tegnap szorgalmazta, hogy a képviselők tegyék félre ellentéteiket az elkövetkező hetekben, hiszen minél később megy át a terv, addig annál több ember veszítheti el állását. „A terv most a Szenátus elé kerül, és remélem, tovább tudjuk erősíteni a csomagot, mire visszakerül az én asztalomra" - mondta az elnök a szavazás után - "Mindazon munkásoknak, akik hazatérve el kell mondják férjeiknek, feleségeiknek, hogy nincs többé állásuk, és mindazoknak, akik félelemben kénytelenek élni, hogy a következő leépítéskor tőlük is megszabadul munkaadójuk, most segítségre van szükségük. Ők most azt várják Washingtontól, hogy cselekedjen."

Obama személyesen járt a Capitoliumban hét elején, hogy a republikánusok támogatásáért lobbizzon, de nem járt sikerrel. A tegnapi szavazáson mind a 244 igen szavazat demokratáktól származott. A 177 nemmel szavazó képviselőből 166 republikánus volt.

Az élénkítő csomag a költségvetés 25 százalékának megfelelő méretű, hogy lendületet adjon a gazdaságnak, amelyben tavaly 2,6 millió állás szűnt meg. A csomag többek közt 500 dolláros jövedelemadó csökkentést, 604 milliárd dollár összértékű infrastrukturális fejlesztést, munkanélküli segélyezést, oktatási programokat, önkormányzati támogatásokat tartalmaz. Az összesen 816 milliárd dolláros csomagot az alsóház módosító indítványa további 3 milliárddal egészítette ki, így lett 819 milliárd a végösszeg.

Ellenvélemények, akadályok a csomag előtt

A Szenátus elképzelése már most különbözik a kongresszusétól. A felsőház a héten megszavazta, hogy egy 70 milliárd dolláros adócsökkentéssel toldják meg a csomagot. A két ház abban sem ért egyet, mennyit költsenek autópálya-építésre, megújuló energiaprojektek adókedvezményére és a szélessávú internet kiterjesztésére. Az ellenzék szerint a terv nem tartalmaz elegendő adócsökkentést, illetve olyanokat támogat, akik amúgy nem fizetnek adót. A republikánusok egy 4 százalékos fix kamatterhű jelzálogkölcsönnel támogatnák az ingatlanpiac élénkülését, melyből szerintük az egész válság elindult.

Forrás: Questor
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy-Britannia ismét komoly korlátozásokra kényszerül a járvány miatt

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküliség Szlovákiában

Ha kevéssel is, de júliushoz képest augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma. Teljes cikk

Robotokkal pótolják a hiányzó munkaerőt a tokiói boltokban

A megoldással a járvány elleni védekezést is segítik. Teljes cikk