Megjelent: 15 éve

Sínen van Obama gazdaságélénkítő csomagja

Az amerikai Képviselőház (Alsóház) megszavazta Barack Obama amerikai elnök 819 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagját, a republikánusok szavazatai nélkül. A törvényhozók megosztottak voltak a tekintetében, hogy a csomag képes lesz-e kihúzni a gazdaságot a recesszióból.

Az Alsóház 244 igen és 188 nem szavazattal küldte tovább a törvényjavaslatot a Szenátusnak (Felsőháznak), ahol a republikánusok nagyobb befolyással bírnak. Az ellenzék adó- és kiadáscsökkentést akar, és azt, hogy a csomagban nagyobb szerepet kapjon az ingatlanpiac fellendítése. A Felsőház február 2-án kezd dolgozni a javaslaton. Az élénkítő csomag független a bankrendszer megmentésétől, amelynek összköltsége akár 1000 milliárd dollár is lehet.

A csomagtól azt várják, hogy 2010 végére 3,5 százalékos GDP-növekedéshez, és 1,2 és 3,6 millió közötti új munkahely létrejöttéhez vezet majd. Összesen 40 milliárd jut munkanélküliek egészségügyi ellátására, 20 milliárd iskolafelújításokra, 30 autópálya-építésre, 20 étkezési jegyekre, 18,5 milliárd dollár pedig megújuló energiaprojektekre.

Obama véget vetne a pártharcoknak

Obama, az Egyesült Államok elnöke tegnap szorgalmazta, hogy a képviselők tegyék félre ellentéteiket az elkövetkező hetekben, hiszen minél később megy át a terv, addig annál több ember veszítheti el állását. „A terv most a Szenátus elé kerül, és remélem, tovább tudjuk erősíteni a csomagot, mire visszakerül az én asztalomra" - mondta az elnök a szavazás után - "Mindazon munkásoknak, akik hazatérve el kell mondják férjeiknek, feleségeiknek, hogy nincs többé állásuk, és mindazoknak, akik félelemben kénytelenek élni, hogy a következő leépítéskor tőlük is megszabadul munkaadójuk, most segítségre van szükségük. Ők most azt várják Washingtontól, hogy cselekedjen."

Obama személyesen járt a Capitoliumban hét elején, hogy a republikánusok támogatásáért lobbizzon, de nem járt sikerrel. A tegnapi szavazáson mind a 244 igen szavazat demokratáktól származott. A 177 nemmel szavazó képviselőből 166 republikánus volt.

Az élénkítő csomag a költségvetés 25 százalékának megfelelő méretű, hogy lendületet adjon a gazdaságnak, amelyben tavaly 2,6 millió állás szűnt meg. A csomag többek közt 500 dolláros jövedelemadó csökkentést, 604 milliárd dollár összértékű infrastrukturális fejlesztést, munkanélküli segélyezést, oktatási programokat, önkormányzati támogatásokat tartalmaz. Az összesen 816 milliárd dolláros csomagot az alsóház módosító indítványa további 3 milliárddal egészítette ki, így lett 819 milliárd a végösszeg.

Ellenvélemények, akadályok a csomag előtt

A Szenátus elképzelése már most különbözik a kongresszusétól. A felsőház a héten megszavazta, hogy egy 70 milliárd dolláros adócsökkentéssel toldják meg a csomagot. A két ház abban sem ért egyet, mennyit költsenek autópálya-építésre, megújuló energiaprojektek adókedvezményére és a szélessávú internet kiterjesztésére. Az ellenzék szerint a terv nem tartalmaz elegendő adócsökkentést, illetve olyanokat támogat, akik amúgy nem fizetnek adót. A republikánusok egy 4 százalékos fix kamatterhű jelzálogkölcsönnel támogatnák az ingatlanpiac élénkülését, melyből szerintük az egész válság elindult.

Forrás: Questor
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek