Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Sok munkanélküli fordul a Jogpont irodákhoz

Országszerte több mint tízezren keresték fel eddig a február óta működő ingyenes jogsegélyszolgálat, a Jogpont-hálózat 141 irodáját - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón.

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke elmondta, hogy az élénk érdeklődés miatt igyekeznek oda koncentrálni a szolgáltatást, ahol arra a leginkább szükség van, így nemsokára Budapesten és Dabason is új Jogpont irodát nyitnak.

A Jogpont-hálózat létrehozására és két éven keresztüli működtetésére konzorciumban pályázott az MSZOSZ és négy munkaadói szervezet. A pályázaton 850 millió forint támogatást nyertek el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjából (TÁMOP).

Pirisi Károly, a Jogpont hálózat működésének eddigi tapasztalatait ismertetve elmondta: szeptemberig mintegy 10.600 érdeklődő kért tanácsot a hálózat irodáiban. A megkeresésekből kiderült, hogy a munkaadók a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárások, különösen az igazolások kiadása tekintetében sokszor nem tartják be a jogszabályokat.

Az ország 141 pontján működő szolgálatok jogászait leginkább munkavállalók keresték fel, és főként munkajogi kérdésekben kértek tanácsot, de a nyugdíjjal kapcsolatban is sokan érdeklődtek. A legtöbben a Nyugat-dunántúli, az Észak-alföldi, és a Közép-magyarországi régióban fordultak a jogászokhoz - ismertette Pirisi Károly. Pataky Péter hozzátette: Nyugat-Magyarországon például másfél évtizedes hagyománya van a jogsegélynek, így az érdeklődők magas számát az is magyarázza, hogy az emberek már tudják, hol kérhetnek segítséget.

Pataky Péter beszélt arról is, hogy együttműködnek az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaival is, hogy a szorosan nem a jogpontok területéhez tartozó ügyekben is tovább tudják irányítani az érdeklődőket.

Az adatok szerint a Jogpont szolgáltatást mindkét nem és minden korcsoport közel azonos mértékben veszi igénybe, bár a fiatalok a leginkább jogtudatosak: a 25 év alatti korosztály magas arányban jelenik meg az érdeklődők között. A munkavállalók mellett sok álláskereső, vállalkozó és nyugdíjas is az irodákhoz fordult. A tanácsadásban domináltak a munkajogi kérdések, de jellemző volt, hogy a társadalombiztosítással összefüggő kérdéseket is feltettek a munkavállalók.

A vállalkozási és cégjogi tanácsadáson belül a legintenzívebb érdeklődést a vállalkozások alapításával kapcsolatban tapasztalták a jogászok: a részletes adatgyűjtés szerint leginkább álláskeresők, és főként kft. alakításáról kérdeztek. Érdekesség, hogy sok, magát kifejezetten munkavállalónak minősítő magánszemély kényszerűségből érdeklődött a vállalkozásindítás feltételeiről, mert hosszabb időn keresztül nem kapott állást.

A munkajogi tanácsadásokon belül az érdeklődők 40 százaléka a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekről érdeklődött, a megkeresésekből arra lehet következtetni, hogy alacsony a jogkövetési fegyelem ezen a területen. A jogászok összesen több mint 1800 esetben valószínűsítettek jogsértést.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke elmondta, hogy sokan azért is felkeresik a hálózat irodáit, hogy munkaviszony megszüntetésére való felkészüléshez kérjenek tanácsot. Hangsúlyozta: hosszú távon szükség lesz a JOGPONT-programra, és ezt a 2010-re előrejelzett gazdaság adatok is alátámasztják, hiszen, amíg a foglalkoztatásban "rend lesz", és amíg az új, atipikus foglalkoztatási formákat megszokják az emberek, addig szükség lesz a jogi tanácsadásra.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ismét válság jöhet a turizmus-vendéglátásban?

A vendéglátósok szerint a teljes zárás beláthatatlan következményekkel járna. Teljes cikk

Az EP megkezdi a tárgyalásokat a kötelező minimálbér bevezetéséről

Az EP-képviselők fontosnak tartják, hogy a nemzeti hatásköröket és a szociális partnerek függetlenségét is tiszteletben tartsák a bérek meghatározásakor. Teljes cikk

ITM: nincs jele a munkaidőkerettel kapcsolatos tömeges jogsértéseknek

Bodó Sándor arra bíztatja a dolgozókat, hogy amennyiben jogsértést észlelnek, jelezzék a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságnál. Teljes cikk