Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Sokkal kevesebb az álláskereső Zala megyében

Zala megyében 13 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma áprilisban márciushoz képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

images

images

Április végén 11 420 álláskeresőt regisztráltak: a hivatal adatai szerint a márciusinál 1,7 ezerrel, az egy évvel korábbinál pedig közel 900 emberrel kevesebb a nyilvántartott álláskereső Zalában.

Az elmúlt években 5-9 százalék közötti mértékben csökkent áprilisban az álláskeresők száma. Idén a 13 százalékos mérséklődés részben a szezonális munkaerőigények bővülésének eredménye, de a feldolgozóiparban is nagyobb számban ajánlottak állást. Az elmúlt hónapban több mint ezer fővel bővült a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, és megkezdődött a közel 200 álláskereső képzése is.

A kedvező munkaerő-piaci folyamatoknak köszönhetően a megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső, mint egy évvel ezelőtt: Lenti és Zalaszentgrót térségében csaknem 30 százalék a csökkenés mértéke.

Mérséklődött a pályakezdő álláskeresők száma is: a regisztráltak 11 százaléka, mintegy 1245 fiatal pályakezdő, míg a tavalyi év azonos időszakában csaknem 1,4 ezer pályakezdő szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában.

Április végén a gazdaságilag aktív népesség 8,8 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg egy hónappal korábban a mutató értéke meghaladta a 10 százalékot.

Az év első négy hónapjában összesen 7,6 ezer álláskereső talált munkát Zala megyében: 4,8 ezren támogatott foglakoztatás keretében, 2,8 ezren pedig az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter