Megjelent: 15 éve

Sportolás, pszichológus, cafeteria - Egészséges munkahelyek 2004 (3)

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) először 2002 novemberében hirdette meg "Egészséges Munkahely Program" - ját. A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a vállalatok minél több eszközzel, juttatással járuljanak hozzá dolgozóik egészségmegőrzéséhez. A díjra pályázó cégeknél a következő területek kerülnek górcső alá: munkahelyi egészséggondozás, egészséges táplálkozás és testmozgás, ergonómia és mentálhigiéné. Idén a nagyvállalat kategóriában az Alcoa Köfém Kft., az Alcoa magyarországi vállalata felelt meg leginkább a követelményeknek.

A Székesfehérváron található, alumínum félkésztermék gyártására specializálódott, 2500 főt foglalkoztató cég saját üzemorvosi rendelőt tart fent, kulturális rendezvényeket támogat, dolgozóinak folyamatos egészségügyi vizsgálatokat biztosít, és a béren kívüli juttatások elosztásához az úgynevezett cafeteria rendszert választotta.


132 ezer forintnyi béren kívüli juttatás mindenkinek

"Cafeteria rendszerünkben az Alcoa minden dolgozójának munkabérén felül 132 ezer forint áll rendelkezésére, amit többek között befizethet az egészségpénztárba, nyugdíjpénztárba, vagy felhasználhat étkezésre, de wellness-programok finanszírozására is" - magyarázta a rendszert Horváth Tamás a cég környezetvédelmi, egészségvédelmi és munkavédelmi igazgatója.


Kiemelt helyen a családosok

A fenti összeg mellett az összes alkalmazottnak havonta 3200 forint egészségpénztári hozzájárulást biztosít a cég.


Sport munkaidőben is

A sportolás szerelmeseinek decemberben sportnappal kedveskedik a vállalat, de munkaidő alatt is van lehetőség az izmok megmozgatására. "A számítógép előtt ülőknek kötelező biztosítanunk óránként tíz perc pihenőt. A mozgásra vágyók általában a szerződéses gyógytornász által vezetett munkahelyi tornával töltik ki ezeket a perceket" - mondta el Horváth Tamás.


Saját orvosi rendelő három nővérrel, két orvossal

A környezetvédelmi igazgató szerint a cég irodai felszerelései megfelelnek az ergonómiai előírásoknak, de az ülőmunkát végzők egészségének megőrzésére szolgál - a torna és a kényelmes bútorok mellett - az átfogó éves kötelező orvosi vizsgálat is. "A minél hatékonyabb egészségvédelem miatt hoztuk létre saját üzemorvosi rendelőnket, ahol két orvos és három nővér áll a dolgozók rendelkezésére. A cég emellett extra orvosi vizsgálatokkal is próbálja megelőzni a betegségeket, ilyen a mammográfia, az allergia vizsgálat, de van lefogyást segítő, és dohányzásról leszoktató programunk is.

Az Alcoa európai vezetése egyébként 2003-ban határozta el, hogy kitiltja a dohányzást a vállalat irodaépületeiből, így Magyarországon is kizárólag az épületeken kívül kialakított dohányzó helyeken lehet dohányozni az alkalmazottaknak" - tájékoztatott az igazgató.


Szerződéses pszichológus a lelki gondokra

A dolgozók lelki egyensúlyát egy szerződött külső cég pszichológusa tartja karban. A lelki gondokkal küzdők telefonon, személyesen, vagy csoportos terápiával kezelhetik problémáikat. Munkaidőben - teljes diszkréció mellett - heti egy alkalmat biztosít a vállalat a négyszemközti találkozásra, a csoportterápiák időpontja pedig általában a munkaidőn kívül esik. Telefonon a nap 24 órájában elérhető ez a szolgáltatás.

Oroszi Babett
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter