Megjelent: 5 éve

Szakmát adnak a roma nőknek

A kormány célja, hogy minél több roma nő tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon - mondta Langerné Victor Katalin a "Nő az esély" című konferencián a portálunknak eljuttatott sajtóanyag szerint.

images

images

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint a 1,5 milliárd forintos kiemelt programja keretében több mint ezer roma nő szerzett szakképesítést az elmúlt három évben.

A 2012-ben elindult program célja a munkanélküli roma emberek, elsősorban roma nők társadalmi befogadásának és foglalkoztatásának javítása, mégpedig a szociális és gyermekjóléti ellátórendszer intézményeiben (óvodák, bölcsődék, szociális intézmények) történő foglalkoztatásuk támogatásával.

A program eredményeképpen 31 kisgyermekgondozó, 256 szociális ápoló és gondozó, 329 gyermek- és ifjúsági felügyelő, 358 óvodai dajka, 38 szociális asszisztens tett sikereses vizsgát, közülük már 300-an helyezkedtek el a szociális és gyermekjóléti ellátórendszerben - áll a közleményben.

A leginkább rászoruló, képzetlen, tartós munkanélküli, szegregált körülmények között élő személyek, köztük a romák sok esetben nem jutnak hozzá a szociális és gyermekjóléti alap- és szakellátásokhoz, illetve nem rendelkeznek kellő információval azok elérhetőségéről, lehetőségeiről. Emellett a szociális és a gyermekjóléti/gyermekvédelmi alap- és szakellátásokat végző intézményeknek, óvodáknak sok helyen nincs megfelelő kapacitásuk, szakembergárdájuk, hogy behozzák az ellátórendszerbe az ellátásból kimaradó roma és nem roma családokat. Ezen a helyzeten javított ez a program.

A 2015-2020-as uniós tervezési ciklusban ennek megfelelően a kormány folytatni szeretné a "Nő az esély" programot - tájékoztatta a HR Portált az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter