Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Szakszervezeti majális: Gyurcsány ígéretet tett, hogy nem lesz több elvonás

A négy szakszervezeti konföderáció elnöke illetve az ágazati szakszervezeti vezetők május 1-jén beszélgetést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a szakszervezeti majális keretében.

Újságírókat nem engedtek be a beszélgetésre, az elhangzottakról a szakszervezeti szövetségek vezetői, valamint Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót.

A szakszervezeti vezetők elmondták: a kormányfő szerint a 2008-as költségvetés szigorú lesz, de újabb megszorításokra nem kell számítani. A miniszterelnök nagyra értékelte, hogy végül januárra az Országos Érdekegyeztető Tanácsban mégis sikerült megegyezni az idei országos bérajánlásról.

Kiss Péter - utalva a beszélgetésen is elhangzottakra - a modern baloldal előtti kihívásokról szólva elmondta: a szolidaritás nem akadályozhatja a versenyt, mert akkor a szolidaritásara sem lesz lehetőség. Nem szolidaritásról vagy versenyről, hanem szolidaritásról és versenyről kell tehát beszélni. Lényegében ezt jelenti az új szociális Európa - szögezte le. Hozzátette: az állam szerepe a klasszikus gondoskodás helyett az, hogy fokozatosan egyre nagyobb lehetőséget és szerepet ad az egyén öngondoskodásának.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy szerinte a verseny sohasem kerülhet a szolidaritás, a hatékonyság, az igazságosság elé. A versenynek vesztesei is vannak, őket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kiss Péter erre reagálva elmondta: az egyéneket helyzetbe kell hozni, lehetőséget adva a versenyre, de a veszteseket nem kívánják magukra hagyni, erre szolgál a szociális háló.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta: a beszélgetésen arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy nagyobb gondot kell fordítani a reformok előkészítésére, az érdemi párbeszédre. Amennyiben pedig kiderül, hogy nem volt jó az előkészítés, a presztízs érdekek védelme helyett változtatni kell a terveken. Szabó Endre szerint a miniszterelnök kijelentette: értette az elmondottakat, de arra is figyelmeztetett, hogy a korrekcióknak is felelősségteljesnek, előkészítettnek kell lenni.

Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt idézte a beszélgetésből, hogy a reformok előkészítettségének, a közmegegyezés, a nemzeti támogatás fontosságáról szólt a miniszterelnöknek.

Borsik János szerint legalább ilyen fontos a jövőkép, hogy minek az elérése érdekében kellett vállalni a gazdasági szigorításokat. Pataky Péter szerint lényeges volt a kormányfő azon kijelentése, hogy ha a konvergenciaprogramban előírt feltételek teljesülnek, további elvonásokra nem lesz szükség.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megkezdték a sztrájk előkészítését a BKV-sok

A szakszervezetek továbbra is kitartottak a 15 százalékos követelés mellett. Teljes cikk

Az FKF dolgozói keveslik a 10 százalékos béremelési javaslatot

A Világgazdaság információ szerint a szakszervezet 15 százalékos béremelést szeretne az FKF dolgozóinak. Teljes cikk

13,7 százalékra nőhet a munkanélküliség Ózdon a gyárbezárás miatt

Az ABB-gyár bezárása még tovább ronthatja a helyzetet Ózdon, ahol 13,7 százalékra nőhet az álláskeresők aránya. Teljes cikk