Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Szakszervezeti majális: Gyurcsány ígéretet tett, hogy nem lesz több elvonás

A négy szakszervezeti konföderáció elnöke illetve az ágazati szakszervezeti vezetők május 1-jén beszélgetést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a szakszervezeti majális keretében.

Újságírókat nem engedtek be a beszélgetésre, az elhangzottakról a szakszervezeti szövetségek vezetői, valamint Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót.

A szakszervezeti vezetők elmondták: a kormányfő szerint a 2008-as költségvetés szigorú lesz, de újabb megszorításokra nem kell számítani. A miniszterelnök nagyra értékelte, hogy végül januárra az Országos Érdekegyeztető Tanácsban mégis sikerült megegyezni az idei országos bérajánlásról.

Kiss Péter - utalva a beszélgetésen is elhangzottakra - a modern baloldal előtti kihívásokról szólva elmondta: a szolidaritás nem akadályozhatja a versenyt, mert akkor a szolidaritásara sem lesz lehetőség. Nem szolidaritásról vagy versenyről, hanem szolidaritásról és versenyről kell tehát beszélni. Lényegében ezt jelenti az új szociális Európa - szögezte le. Hozzátette: az állam szerepe a klasszikus gondoskodás helyett az, hogy fokozatosan egyre nagyobb lehetőséget és szerepet ad az egyén öngondoskodásának.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy szerinte a verseny sohasem kerülhet a szolidaritás, a hatékonyság, az igazságosság elé. A versenynek vesztesei is vannak, őket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kiss Péter erre reagálva elmondta: az egyéneket helyzetbe kell hozni, lehetőséget adva a versenyre, de a veszteseket nem kívánják magukra hagyni, erre szolgál a szociális háló.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta: a beszélgetésen arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy nagyobb gondot kell fordítani a reformok előkészítésére, az érdemi párbeszédre. Amennyiben pedig kiderül, hogy nem volt jó az előkészítés, a presztízs érdekek védelme helyett változtatni kell a terveken. Szabó Endre szerint a miniszterelnök kijelentette: értette az elmondottakat, de arra is figyelmeztetett, hogy a korrekcióknak is felelősségteljesnek, előkészítettnek kell lenni.

Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt idézte a beszélgetésből, hogy a reformok előkészítettségének, a közmegegyezés, a nemzeti támogatás fontosságáról szólt a miniszterelnöknek.

Borsik János szerint legalább ilyen fontos a jövőkép, hogy minek az elérése érdekében kellett vállalni a gazdasági szigorításokat. Pataky Péter szerint lényeges volt a kormányfő azon kijelentése, hogy ha a konvergenciaprogramban előírt feltételek teljesülnek, további elvonásokra nem lesz szükség.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nagy könnyebbség a cégeknek: átmenetileg megszűnik a kamionstop

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig korlátozás nélkül közlekedhetnek a tehergépkocsik a magyarországi utakon -... Teljes cikk

Tízezer könyvvel támogatja a Libri az egészségügyi dolgozókat és a betegeket

A kiadó a könyvadományok mellett adományt is gyűjt a Kórházszövetségnek. Teljes cikk

Újabb vállalatoknál jelentek meg a honvédelmi irányító törzsek

Immár 93 magyarországi vállalatnál vannak jelen a honvédelmi irányító törzsek, melyek a folyamatos működést hivatottak biztosítani. Teljes cikk