Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Szakszervezeti majális: Gyurcsány ígéretet tett, hogy nem lesz több elvonás

A négy szakszervezeti konföderáció elnöke illetve az ágazati szakszervezeti vezetők május 1-jén beszélgetést folytattak Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel a szakszervezeti majális keretében.

Újságírókat nem engedtek be a beszélgetésre, az elhangzottakról a szakszervezeti szövetségek vezetői, valamint Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót.

A szakszervezeti vezetők elmondták: a kormányfő szerint a 2008-as költségvetés szigorú lesz, de újabb megszorításokra nem kell számítani. A miniszterelnök nagyra értékelte, hogy végül januárra az Országos Érdekegyeztető Tanácsban mégis sikerült megegyezni az idei országos bérajánlásról.

Kiss Péter - utalva a beszélgetésen is elhangzottakra - a modern baloldal előtti kihívásokról szólva elmondta: a szolidaritás nem akadályozhatja a versenyt, mert akkor a szolidaritásara sem lesz lehetőség. Nem szolidaritásról vagy versenyről, hanem szolidaritásról és versenyről kell tehát beszélni. Lényegében ezt jelenti az új szociális Európa - szögezte le. Hozzátette: az állam szerepe a klasszikus gondoskodás helyett az, hogy fokozatosan egyre nagyobb lehetőséget és szerepet ad az egyén öngondoskodásának.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta, hogy szerinte a verseny sohasem kerülhet a szolidaritás, a hatékonyság, az igazságosság elé. A versenynek vesztesei is vannak, őket sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kiss Péter erre reagálva elmondta: az egyéneket helyzetbe kell hozni, lehetőséget adva a versenyre, de a veszteseket nem kívánják magukra hagyni, erre szolgál a szociális háló.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke elmondta: a beszélgetésen arra hívta fel a miniszterelnök figyelmét, hogy nagyobb gondot kell fordítani a reformok előkészítésére, az érdemi párbeszédre. Amennyiben pedig kiderül, hogy nem volt jó az előkészítés, a presztízs érdekek védelme helyett változtatni kell a terveken. Szabó Endre szerint a miniszterelnök kijelentette: értette az elmondottakat, de arra is figyelmeztetett, hogy a korrekcióknak is felelősségteljesnek, előkészítettnek kell lenni.

Vígh László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke azt idézte a beszélgetésből, hogy a reformok előkészítettségének, a közmegegyezés, a nemzeti támogatás fontosságáról szólt a miniszterelnöknek.

Borsik János szerint legalább ilyen fontos a jövőkép, hogy minek az elérése érdekében kellett vállalni a gazdasági szigorításokat. Pataky Péter szerint lényeges volt a kormányfő azon kijelentése, hogy ha a konvergenciaprogramban előírt feltételek teljesülnek, további elvonásokra nem lesz szükség.
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nem kell félni a Z-generációs munkavállalók alkalmazásától

Lazányi Kornélia, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának dékánja szerint a munkáltatóknak nem kell félniük a Z-generációs... Teljes cikk

Újratárgyalná a kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség

Újratárgyalná a tavaly megkötött kétéves bérmegállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), Kordás László elnök ezért kezdeményezte... Teljes cikk

Munkaerő-kölcsönző cégek csaltak el 1,6 milliárd forintot

Egy pécsi központú munkaerő-kölcsönző cégháló nem fizette be a közterheket több száz dolgozó után és a forgalmi adóval is trükközött, ezzel... Teljes cikk