Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Százezreknek ad munkát a török tulipánprogram

Tulipánmezők övezik a Boszporusz partját. Az isztambuli önkormányzat nem sajnálja a pénzt arra, hogy a török nagyvárost azzal a növénnyel díszítsék, amelynek igazi hazája sokak tudatában Hollandia, holott oda a törököktől kerültek az első virághagymák. A polgármester szerint akár 230 ezer embernek is munkát adhat a növény termesztése Isztambulban és környékén, ha a tulipánprogram kiteljesedik.

"Isztambul virágok nélküli nagyváros volt, ahová most a tulipán visszatért. Ezek a virágok egy három évvel ezelőtt kezdett nagyszabású tulipánhagyma ültetési program eredményei. "- így magyarázta Kadir Topbas, Isztambul polgármestere a Reuters hírügynökség munkatársának azt a jelenséget, hogy a 12 milliós nagyváros utcáit, köztereit most soha nem látott mértékben díszítik a köztudatban Hollandiára jellemző virágok.

Napjainkban újra tulipánok szegélyezik a Márvány-tenger partvidékét, előbújnak Isztambul hírhedten zsúfolt forgalmának betonszigeteiből és díszítik a nagyváros fő turisztikai látványosságait. A polgármester szerint az ország már-már elfelejtette, hogy ez a növény évezredeken át kedvelt dísznövénye volt népének, de reménykedik abban, hogy a tulipánok virágzásának rövid időszaka feleleveníti a török kultúrában elfoglalt helyük emlékét. Ezért rendeztek tulipánfesztivált és nyitottak meg fotókiállítást a 100 legszebb tulipánról a város legforgalmasabb terén.

Az isztambuli önkormányzat azt is közölte, hogy 2.7 millió török lírát (2.06 millió dollárt) költött a tulipánokra és a tulipánfesztiválra. Egyesek szerint ezt a pénzt másra kellett volna költeni.

A török nagyváros fejlődő tulipánüzlete 5-10 ezer embert foglalkoztat, Kadir Topbas azonban úgy gondolja, hogy valamikor 230 ezer állást hozhat létre a nagyvárosban és környékén, ahol a hivatalos munkanélküliségi ráta 2006-ban 11.2 százalékos volt.

És hogy mekkora üzlet a tulipántermesztés? Hollandia, a világ legnagyobb virágexportőre vágott virág, tulipánhagyma és virágtő kivitele 6.6 milliárd euró értékű volt 2007-ben, a Holland Mezőgazdasági Nagykereskedelmi Tanács szerint. A tulipánmezők évente sokezer turistát is vonzanak Hollandiába.
- Hollandiának természetesen hatalmas tulipán és tulipánhagyma ipara van, azt remélem azonban, hogy valamikor mi is tulipánexportőrök lehetünk - hangsúlyozta végül a kezdeményezés gazdasági érvét az isztambuli polgármester.
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter