kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Százezreknek ad munkát a török tulipánprogram

Tulipánmezők övezik a Boszporusz partját. Az isztambuli önkormányzat nem sajnálja a pénzt arra, hogy a török nagyvárost azzal a növénnyel díszítsék, amelynek igazi hazája sokak tudatában Hollandia, holott oda a törököktől kerültek az első virághagymák. A polgármester szerint akár 230 ezer embernek is munkát adhat a növény termesztése Isztambulban és környékén, ha a tulipánprogram kiteljesedik.

"Isztambul virágok nélküli nagyváros volt, ahová most a tulipán visszatért. Ezek a virágok egy három évvel ezelőtt kezdett nagyszabású tulipánhagyma ültetési program eredményei. "- így magyarázta Kadir Topbas, Isztambul polgármestere a Reuters hírügynökség munkatársának azt a jelenséget, hogy a 12 milliós nagyváros utcáit, köztereit most soha nem látott mértékben díszítik a köztudatban Hollandiára jellemző virágok.

Napjainkban újra tulipánok szegélyezik a Márvány-tenger partvidékét, előbújnak Isztambul hírhedten zsúfolt forgalmának betonszigeteiből és díszítik a nagyváros fő turisztikai látványosságait. A polgármester szerint az ország már-már elfelejtette, hogy ez a növény évezredeken át kedvelt dísznövénye volt népének, de reménykedik abban, hogy a tulipánok virágzásának rövid időszaka feleleveníti a török kultúrában elfoglalt helyük emlékét. Ezért rendeztek tulipánfesztivált és nyitottak meg fotókiállítást a 100 legszebb tulipánról a város legforgalmasabb terén.

Az isztambuli önkormányzat azt is közölte, hogy 2.7 millió török lírát (2.06 millió dollárt) költött a tulipánokra és a tulipánfesztiválra. Egyesek szerint ezt a pénzt másra kellett volna költeni.

A török nagyváros fejlődő tulipánüzlete 5-10 ezer embert foglalkoztat, Kadir Topbas azonban úgy gondolja, hogy valamikor 230 ezer állást hozhat létre a nagyvárosban és környékén, ahol a hivatalos munkanélküliségi ráta 2006-ban 11.2 százalékos volt.

És hogy mekkora üzlet a tulipántermesztés? Hollandia, a világ legnagyobb virágexportőre vágott virág, tulipánhagyma és virágtő kivitele 6.6 milliárd euró értékű volt 2007-ben, a Holland Mezőgazdasági Nagykereskedelmi Tanács szerint. A tulipánmezők évente sokezer turistát is vonzanak Hollandiába.
- Hollandiának természetesen hatalmas tulipán és tulipánhagyma ipara van, azt remélem azonban, hogy valamikor mi is tulipánexportőrök lehetünk - hangsúlyozta végül a kezdeményezés gazdasági érvét az isztambuli polgármester.
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek