Székely László lesz az új ombudsman"/>
Megjelent: 7 éve

Székely László lesz az új ombudsman

Székely Lászlót jelöli az alapvető jogok biztosának a szeptember 24-vel távozó Szabó Máté helyére Áder János. A köztársasági elnök a Sándor-palotában csütörtökön tett sajtónyilatkozatában jelentette be döntését. Az államfő azt mondta, jó lelkiismerettel, kellő körültekintéssel és megfelelő politikai egyeztetés után jó szívvel ajánlja a parlamenti pártok figyelmébe és megválasztásra Székely Lászlót, aki minden szükséges kritériumnak megfelel.

Az államfő előzőleg a Sándor-palotába hívta egyeztetésre Rogán Antal fideszes, Harrach Péter KDNP-s, Mesterházy Attila MSZP-s és Vona Gábor jobbikos frakcióvezetőt, valamint az LMP képviseletében Schiffer Andrást. A frakcióvezetőknek szóló meghívóban Áder János hangsúlyozta: bár a törvény nem kötelezi erre, fontosnak tartja a konzultációt, hogy az ombudsman jogintézményét a lehető legnagyobb konszenzus, közbizalom és tisztelet övezze.

Az államfő azt javasolta a frakciók képviselőinek, hogy személyi javaslatok helyett az ombudsmannal kapcsolatos társadalmilag lényeges, kiemelten fontos szakmai szempontjaikat és elvárásaikat osszák meg vele. A köztársasági elnök valamennyi tárgyalópartnere felvetésében talált megfontolásra méltó szempontokat, melyeket figyelembe vett döntése meghozatalakor. Áder János számára augusztus 10-e volt az az alkotmányos határidő, amíg javaslatot kellett tennie.

A Népszabadságnak szerdán kormánypárti források azt valószínűsítették, hogy Székely László, az új Polgári Törvénykönyv előkészítését koordináló miniszteri biztos, az ELTE Jogi Kara polgári jogi tanszékének a tanára esélyes lehet az alapjogi ombudsmani posztra.

Székely László 1958. március 15-én született Budapesten. 1982-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 1982 óta tanít az ELTE ÁJK polgári jogi tanszékén, 1990 óta a Kari Tanács tagja. 1995-ben az egyetem Trefort Ágoston Emlékéremmel tüntette ki. 1992-ben beválasztották a Szerzői Jogi Szakértői Testület tagjai közé.

1992-ben lett a Fidesz környezetvédelmi kabinetjének jogi szakértője, 1996-ban lett az ORTT panaszbizottságának tagja.
1996 óta oktat a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán. Az első Orbán-kormány idején, 1998 és 2002 között kormánybiztosként felelt a Hágai Nemzetközi Bíróság dunai vízlépcsőügyben hozott ítéletének végrehajtása érdekében szükséges kormányzati feladatok koordinációjáért.

2008 óta az ELTE Jogi Továbbképző Intézet igazgatója. 2010. június 15-én kinevezték az új polgári törvénykönyv előkészítését koordináló miniszteri biztosnak, megbízatása 2013. január 19-vel zárult.

2013. január 20. óta a határokkal osztott természeti erőforrások fenntartható használatáért felelős miniszteri biztos a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, megbízatása 2014. január 19-ig szól. Orbán Viktor kormányfő 2012. decemberi megbízása alapján ő vezeti a magyar küldöttséget a dunai vízlépcsőről szóló magyar-szlovák tárgyalásokon.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Új vezérigazgató a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nél

A Főpolgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a Szőke Lászlót váltó Szűts Ildikó nyílt pályázaton nyerte el megbízatását. Teljes cikk

Új ügyvezető igazgató a Gundel élén

2020. február 1-től Polyák Norbertet nevezték ki a Gundel Kft. ügyvezető igazgatójának. A szakember az elmúlt egy évben ügyvezető... Teljes cikk

Új kommunikációs és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató a Bosch csoportnál

2020 januárjától Bodó Teodóra felel a Bosch csoport vállalati kommunikációjáért és a kormányzati kapcsolatokért Magyarországon, valamint az... Teljes cikk