Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Szerbiában a fiatal nők körében a legnagyobb a munkanélküliség

A fiatal nők találnak a legnehezebben munkát Szerbiában, körükben a munkanélküliek aránya eléri az 57 százalékot - derült ki a szerbiai statisztikai hivatal (RZS) adataiból.

A felmérés szerint a nők szinte minden szempontból rosszabb helyzetben vannak a férfi munkavállalóknál. A hivatalos adatok szerint a munkaképes korúak 55,2 százalékának van munkája. A nők 24 százaléka, a férfiak 21 százaléka állástalan. A legnagyobb a különbség a 15-24 éves korúak körében, a fiatal nők 57 százalékának, míg a fiatal férfiak 45 százalékának nincs munkája.

A foglalkoztatás aránya is hasonlóképpen alakul az RZS adatai szerint. A munkavállalók 42 százalékát adják a nők, 58 százalékát pedig a férfiak. A legtöbb dolgozó nő 45 és 54 év közötti, míg a legtöbb dolgozó férfi a tíz évvel fiatalabb generáció tagja.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aktívabbak a hasonló végzettséggel rendelkező férfitársaiknál, körükben 71 százalékos a foglalkoztatottság, míg a férfiaknál csak 65 százalékos.

A saját földjük műveléséből élők között is a nők vannak többségben Szerbiában, átlagos életkoruk meghaladja a 65 évet.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter