Szerdán járnak le az evahatáridők"/>
Megjelent: 13 éve

Szerdán járnak le az evahatáridők

Az evázóknak már csak két napjuk van adójuk feltöltésére, hogy kijelentkezzenek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól vagy éppenséggel bejelentkezzenek oda. Ezek határideje ugyanis december 20.

Az adófeltöltési kötelezettséget az idén terjesztették ki az evásokra is. Ez azt jelenti, hogy december 20-ig legalább teljes évi adójuk 90 százalékát át kell utalniuk az adóhatósághoz, bevételük nagyságától függetlenül.

100 ezren eváznak

Azok, aki elfelejtkeznek erről, mulasztási bírságra számíthatnak. A bírság mértéke az időben meg nem fizetett adó 20 százaléka, amit az adóhatóság a már befizetett adóelőleg és az éves adó 90 százalékának különbözete után számol fel. Az új rendelkezés meglehetősen széles kört érint, a Pénzügyminisztérium adatai szerint ugyanis már mintegy 100 ezerre tehető az egyszerűsített vállalkozói adózást folytatók száma.

Ugyancsak december 20-ig jelentkezhetnek be 2007-re új adózóként az eva hatálya alá az egyéni vállalkozók, a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, végrehajtói irodák, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivői irodák és erdőbirtokossági társulatok, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, azaz a betéti társaságok és a közkereseti társaságok.

A bejelentkezésre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatója szerint az erre a célra rendszeresített 06103. számú, illetve 06203. számú adatbejelentő lapon, a székhely szerint illetékes APEH igazgatóságon van mód. E bejelentést december 20-ig írásban vissza is lehet vonni. A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványokat az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu) is le lehet tölteni.

Az egyéni vállalkozóknak nyilatkozniuk kell

Az egyéni vállalkozók december 20-ig (a JNY-07. számú nyomtatványon) nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimum járulékalapot (131 000 forint) meghaladó járulékalap után fizetik meg.

A korábbi évekhez képest változás, hogy a folyamatos tevékenység, valamint a bevétel elérésére irányuló feltétel nem vonatkozik azokra a magánszemély egyéni vállalkozókra, akik tevékenységüket ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatukat közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szüneteltetik, továbbá azokra, akik gyermekgondozási segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesülnek.

Azoknak, akik az idén is az eva hatálya alá tartoztak, és 2007-re fenn kívánják tartani ezt az adózási módot, bejelentkezésüket nem kell megújítaniuk.

Kilépni is szerdáig lehet

Az eva hatálya alól való kilépést ugyancsak december 20-ig, a 06103. számú, illetve a 06203. számú adatbejelentő lapon lehet bejelenteni, illetve a kilépési szándékot december 20-ig lehet írásban visszavonni.

Ez a határideje annak is, hogy az adózók bejelentsék, ha már nem felelnek meg az evatörvényben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál, továbbá illetékhivatalnál nyilvántartott adótartozásuk van. A kilépett evázók a 2007-es adóévre választhatják a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást, ha megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
7000 új munkahely, darabja 16 millió forintért

2019-ben a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda munkahely teremtésre. A támogatott cégek összesen 6686 új munkahely... Teljes cikk

Csökkent decemberben az álláskeresők száma éves szinten

Az álláskeresők száma 2019. decemberében 2,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest; a Nemzeti Foglalkoztatási... Teljes cikk

Megkéselt két rendőrt egy őrizetes Pest megyében

Megsebesített egy késsel két rendőrt egy bűnügyi felügyelet alatt álló férfi Erdőkertesen - adta hírül a Pest megyei község polgármestere... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek