Szerdán járnak le az evahatáridők"/>
Megjelent: 13 éve

Szerdán járnak le az evahatáridők

Az evázóknak már csak két napjuk van adójuk feltöltésére, hogy kijelentkezzenek az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alól vagy éppenséggel bejelentkezzenek oda. Ezek határideje ugyanis december 20.

Az adófeltöltési kötelezettséget az idén terjesztették ki az evásokra is. Ez azt jelenti, hogy december 20-ig legalább teljes évi adójuk 90 százalékát át kell utalniuk az adóhatósághoz, bevételük nagyságától függetlenül.

100 ezren eváznak

Azok, aki elfelejtkeznek erről, mulasztási bírságra számíthatnak. A bírság mértéke az időben meg nem fizetett adó 20 százaléka, amit az adóhatóság a már befizetett adóelőleg és az éves adó 90 százalékának különbözete után számol fel. Az új rendelkezés meglehetősen széles kört érint, a Pénzügyminisztérium adatai szerint ugyanis már mintegy 100 ezerre tehető az egyszerűsített vállalkozói adózást folytatók száma.

Ugyancsak december 20-ig jelentkezhetnek be 2007-re új adózóként az eva hatálya alá az egyéni vállalkozók, a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaságok, szövetkezetek, lakásszövetkezetek, végrehajtói irodák, ügyvédi irodák, közjegyzői irodák, szabadalmi ügyvivői irodák és erdőbirtokossági társulatok, valamint a jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, azaz a betéti társaságok és a közkereseti társaságok.

A bejelentkezésre az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatója szerint az erre a célra rendszeresített 06103. számú, illetve 06203. számú adatbejelentő lapon, a székhely szerint illetékes APEH igazgatóságon van mód. E bejelentést december 20-ig írásban vissza is lehet vonni. A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványokat az APEH internetes honlapjáról (www.apeh.hu) is le lehet tölteni.

Az egyéni vállalkozóknak nyilatkozniuk kell

Az egyéni vállalkozók december 20-ig (a JNY-07. számú nyomtatványon) nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a minimum járulékalapot (131 000 forint) meghaladó járulékalap után fizetik meg.

A korábbi évekhez képest változás, hogy a folyamatos tevékenység, valamint a bevétel elérésére irányuló feltétel nem vonatkozik azokra a magánszemély egyéni vállalkozókra, akik tevékenységüket ügyvédként, szabadalmi ügyvivőként, vagy szolgálatukat közjegyzőként, önálló bírósági végrehajtóként szüneteltetik, továbbá azokra, akik gyermekgondozási segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesülnek.

Azoknak, akik az idén is az eva hatálya alá tartoztak, és 2007-re fenn kívánják tartani ezt az adózási módot, bejelentkezésüket nem kell megújítaniuk.

Kilépni is szerdáig lehet

Az eva hatálya alól való kilépést ugyancsak december 20-ig, a 06103. számú, illetve a 06203. számú adatbejelentő lapon lehet bejelenteni, illetve a kilépési szándékot december 20-ig lehet írásban visszavonni.

Ez a határideje annak is, hogy az adózók bejelentsék, ha már nem felelnek meg az evatörvényben meghatározott bármely feltételnek, vagy állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, önkormányzati adóhatóságnál, továbbá illetékhivatalnál nyilvántartott adótartozásuk van. A kilépett evázók a 2007-es adóévre választhatják a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti átalányadózást, ha megfelelnek a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek