Megjelent: 12 éve

SZMM: sikeres a foglalkoztatáspolitika

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) foglalkoztatáspolitikai tevékenységének eredménye, hogy az első negyedévhez képest 50 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben a munkanélküliek száma is folyamatosan csökken az év eleje óta - áll a tárca közleményében.

images

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön publikált adatai szerint a munkanélküliségi ráta 2008 május-júliusban időszakban 7,5 százalékos volt, ami 0,5 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet, a foglalkoztatottak száma 3 millió 894 ezer, a munkanélkülieké pedig 316 ezer volt. Az idén április és június között a foglalkoztatottak száma 3 millió 869 ezer, a munkanélkülieké 319 ezer volt, a munkanélküliségi ráta pedig 7,6 százalék, 0,6 százalékponttal magasabb mint egy évvel korábban.

A szaktárca csütörtöki közleménye szerint az év eddig eltelt időszakában a május-júliusi hónapokban volt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma, és a legalacsonyabb a munkanélkülieké. Emelkedett a magasan képzett munkavállalók foglalkoztatása. Az első negyedévben 21,5 ezerrel nőtt az egyetemi diplomával, és 6,9 ezerrel a főiskolai végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbi szinthez A foglalkoztatottak jelenlegi létszáma 3,8944 millió, 54,1 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél. Ez a különbség lényegesen kisebb, mint amit a korábbi hónapokban mértek. Az előző hónapban még 74 ezer fős volt az egy év alatt megfigyelt csökkenés. A munkaerőpiac szerkezeti sajátossága, hogy egyszerre van jelen egyes szakmákban a tartós munkaerőhiány, más szakterületeken pedig a túlkínálat - áll a közleményben.

A nyugdíjszámítási szabályok változása miatt az előző év második felében sokan előrehozták távozásukat a munkaerőpiacról, ez komoly szerepet játszott a foglalkoztatási adatok visszaesésében és ez érzékelhető az inaktívak számának emelkedésében is. Az előző évhez képest 25 ezerrel nőtt az inaktív státusban lévők száma. A minisztérium szerint ez azt jelzi, hogy a foglalkoztatásból kikerülők egy jelentős része nem munkanélkülivé vált, hanem kilépett a munkaerőpiacról.

Országos Sajtószolgálat
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter