Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Sztrájk lehet a minimálbér emeléséért

images

Dávid Ferenc kiemelte: a munkáltatói oldal jelezte, hogy a szakszervezetek elvárásait kormányzati segítség nélkül nem lehet teljesíteni, a költségvetést azonban már elfogadta a parlament.

Dávid Ferenc arról is beszámolt, hogy a tárgyaláson Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a kereskedelmi boltok létszámbővítését célzó esetleges kormányzati javaslatot firtató kérdésre azt válaszolta, nincs kormányzati álláspont a kérdésben.

Dávid Ferenc hangsúlyozta: a helyzet tisztázatlansága miatt a tárgyalásokon a legnagyobb nehézséget a kereskedelem okozza, amely bérigényes terület, alkalmazottként több mint 300 ezer embert foglalkoztat, és az ágazat munkáltatóit nagyban érinti a minimálbér és a szakmunkás bérminimum emelésének mértéke. Ezért a helyzet megoldásáig a munkáltatói oldal nem tud a minimálbér emelésről nyilatkozni, ugyanis ha a kormány előírja a létszámbővítést, akkor a munkáltatói oldalnak kisebb lesz költségviselő képessége, bérpozíciója megváltozik - fejtette ki a főtitkár.

Dávid Ferenc szerint a jelenlegi helyzetet az is nehezíti, hogy már kész a jövő évi költségvetés, ezért kezdeményezték, hogy a mostani VKF tárgyalásokon térjenek ki azokra a lehetőségekre is, amelyek révén 2017-től növelni lehet majd a minimálbér nettó értékét. Mindez csak az adó és járulékterhek csökkentése révén oldható meg és mindenképp kell hozzá a kormányzat segítsége is - közölte.

Gaskó István a Liga Szakszervezetek elnöke ugyancsak csütörtökön Győrben tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a Liga nyomásgyakorlásra készül a minimálbér emelése érdekében, miután a munkáltatói és munkavállalói álláspontok nem közelednek egymáshoz. Hozzátette: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég 5,5 százalékos minimálbér-emelésről beszélt, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán 2,5 százalékos emelésről szólt, a csütörtöki tárgyaláson a munkaadók pedig az emelés 1,5 százalékos lehetőségéről beszéltek. Ezekkel az álláspontokkal a Liga nem tud kiegyezni - mondta.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: a Liga azt akarja elérni, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimum szintjét, ehhez mintegy 20 ezer forintos emelés szükséges.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter