Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Sztrájk lesz a megváltozott munkaképességűek alacsony bére miatt is

Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ugyanis a településüzemeltetéssel és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos követeléseikre nem kaptak érdemi választ az illetékes minisztériumoktól, önkormányzatoktól.

A HVDSZ 2000 szerint az erőltetett rezsicsökkentés hátrányosan érintette a közszolgáltató vállalatok gazdálkodását, a területen végrehajtott állami centralizáció miatt jelentősen csökkentek a közszolgáltatók jogosítványai.

A szakszervezet a szakma működése és a munkavállalók biztonsága érdekében követeli, hogy kezdődjenek szakmai egyeztetések a Településüzemeltetési Tanács és az ágazati párbeszéd bizottságok keretei között, és vizsgálják felül a feszült bérhelyzetet, ugyanis a legtöbb munkáltató az átláthatatlan, folyamatosan változó rendszerre hivatkozva évek óta nem emelte a béreket.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatások átalakítása veszélyezteti a lakosság biztonságát, a területen dolgozók foglalkoztatását, a keresetük biztonságát, az egészséges és kockázatmentes munkavégzést.

A közleményben kiemelik, hogy az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók támogatása, így a területen dolgozók helyzete bizonytalanná vált, munkabérük nem emelkedik, és hiába részesülnek rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban, jövedelmük messze elmarad a megélhetési minimumtól. Ezen a területen is mielőbbi szociális párbeszédre, érdemi egyeztetésre van szükség - ismertették.

Az érdekképviselet követeli, hogy szűnjön meg a munkavállalók egészségügyi állapotának minősítése során tapasztalt megalázó bánásmód és a felesleges adminisztráció, illetve, hogy a költségvetésbe befizetett rehabilitációs hozzájárulást fordítsák teljesen a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, és az összeg éves felhasználását még az adott évi költségvetés elfogadását megelőzően egyeztessék a társadalmi partnerekkel.

A közlemény szerint a megváltozott munkaképességűek ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a településüzemeltetéssel kapcsolatos követelésekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium reagált, illetve visszajelzett még néhány önkormányzat és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is.

A válaszokat tudomásul véve azonban a HVDSZ 2000 továbbra is úgy gondolja, hogy az előzetes egyeztetések, tájékoztatások elmaradása nagy bizonytalanságot, feszültséget okoz.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Nagy könnyebbség a cégeknek: átmenetileg megszűnik a kamionstop

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig korlátozás nélkül közlekedhetnek a tehergépkocsik a magyarországi utakon -... Teljes cikk