Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Sztrájk lesz a megváltozott munkaképességűek alacsony bére miatt is

Sztrájkbizottságot alapított a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), ugyanis a településüzemeltetéssel és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos követeléseikre nem kaptak érdemi választ az illetékes minisztériumoktól, önkormányzatoktól.

A HVDSZ 2000 szerint az erőltetett rezsicsökkentés hátrányosan érintette a közszolgáltató vállalatok gazdálkodását, a területen végrehajtott állami centralizáció miatt jelentősen csökkentek a közszolgáltatók jogosítványai.

A szakszervezet a szakma működése és a munkavállalók biztonsága érdekében követeli, hogy kezdődjenek szakmai egyeztetések a Településüzemeltetési Tanács és az ágazati párbeszéd bizottságok keretei között, és vizsgálják felül a feszült bérhelyzetet, ugyanis a legtöbb munkáltató az átláthatatlan, folyamatosan változó rendszerre hivatkozva évek óta nem emelte a béreket.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatások átalakítása veszélyezteti a lakosság biztonságát, a területen dolgozók foglalkoztatását, a keresetük biztonságát, az egészséges és kockázatmentes munkavégzést.

A közleményben kiemelik, hogy az utóbbi öt évben jelentősen csökkent a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatók támogatása, így a területen dolgozók helyzete bizonytalanná vált, munkabérük nem emelkedik, és hiába részesülnek rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátásban, jövedelmük messze elmarad a megélhetési minimumtól. Ezen a területen is mielőbbi szociális párbeszédre, érdemi egyeztetésre van szükség - ismertették.

Az érdekképviselet követeli, hogy szűnjön meg a munkavállalók egészségügyi állapotának minősítése során tapasztalt megalázó bánásmód és a felesleges adminisztráció, illetve, hogy a költségvetésbe befizetett rehabilitációs hozzájárulást fordítsák teljesen a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására, és az összeg éves felhasználását még az adott évi költségvetés elfogadását megelőzően egyeztessék a társadalmi partnerekkel.

A közlemény szerint a megváltozott munkaképességűek ügyében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a településüzemeltetéssel kapcsolatos követelésekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium reagált, illetve visszajelzett még néhány önkormányzat és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. is.

A válaszokat tudomásul véve azonban a HVDSZ 2000 továbbra is úgy gondolja, hogy az előzetes egyeztetések, tájékoztatások elmaradása nagy bizonytalanságot, feszültséget okoz.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk