Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Sztrájkbizottság alakult a budapesti orvosegyetemen

Sztrájkbizottság alakult a Semmelweis Egyetemen (SE); a megalakulás célja, a klinikai orvosok elbocsátásának megakadályozásán túl, elkerülni, hogy kincstári biztost nevezzenek ki az intézmény élére, annak rossz anyagi helyzete miatt - közölte Berki Zoltán, a testület elnöke.

Hozzátette: az egyetem az elmúlt héten válságtervet készített, amelyben módosította költségvetését, azonban úgy látják, hogy ez a "pótköltségvetés" nem jelent megoldást az SE mintegy 4,8 milliárd forintos éves veszteségére, amely a csökkentett teljesítmény-elszámolások és a struktúraátalakítás következtében megnövekedett betegforgalom miatt alakult ki.

Mint Berki Zoltán elmondta: a válságtervben szerepel, hogy az egyetem nyugdíjazná a 65 év feletti klinikai orvosokat, illetve a 62-65 év közötti orvosok egy részét.

Az MTI kérdésére, hogy végső esetben élnének-e a munkabeszüntetéssel, a sztrájkbizottsági vezető azt válaszolta: nincs hova hátrálni. Azonban hozzátette azt is, tisztában vannak azzal, hogy az egyetemnek "kötve van a keze", például a finanszírozást illetően. Berki Zoltán bízik abban, hogy az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége létrehozza ágazati sztrájkbizottságát, amely már ágazati szinten tudja képviselni az egyetemeket a kormánnyal szemben.

A Semmelweis Egyetem arról tájékoztatta közleményben kedden a távirati irodát, hogy az egyetem vezetősége tudomásul vette, és megérti közalkalmazottait, illetve a szakszervezetet, amiért azok hétfőn este sztrájkbizottságot hoztak létre. Mint írják, a Semmelweis Érdekegyeztető Szervezet (SÉSz) egyeztető tárgyalásokat kezdeményezett az egyetem vezetőségével az egészségügyi átalakítások miatti ötmilliárd forintos forráskivonásról.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk