Megjelent: 3 hónapja

Sztrájkhangulat Romániában: még a börtönőrök is őrizetlenül hagynák a rabokat

Romániában újabb takarékossági intézkedéseket tartalmazó rendeletet fogadott el csütörtökön a kormány, az érintett közalkalmazottakat tömörítő szakszervezetek azonban tiltakozó megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

images

A jogszabály korábban közzétett tervezete értelmében a közalkalmazottak január elsejétől 5 százalékos béremelést kapnak, de 2024-ben nem részesülhetnek prémiumban, a túlórákat - a fegyveres testületek kivételével - nem fizetik, hanem szabadnapokkal kompenzálják, és a bérpótlékokat befagyasztják a 2023 decemberi szinten. A rendelet meghosszabbítja a korábban bevezetett létszámstopot és drasztikusan csökkenti a legnépszerűbb környezetvédelmi programok támogatását: felére csökkenti a környezetszennyező gépkocsipark megújítását célzó "roncsautóprogramban", valamint a napelemprogramban nyújtott támogatások összegét.

A rendelet szerint 2024. január 1-jétől 13,8 százalékkal - a 2022-es év átlagos inflációjával - emelik a nyugdíjakat. A pedagógusoknak 2024-re 20 százalékos béremelést irányzott elő a tervezet, amiből 13 százalékot január elsejétől, további 7 százalékot június elsejétől kapnak meg, ezeket a rendelkezéseket azonban a kormányülés előtt kivették a csütörtökön elfogadott rendelet szövegéből, azzal az ígérettel, hogy egy külön jogszabályt fogadnak el róluk.

Az éjszakába nyúló kormányülés után kiadott közlemény szerint a kabinet elfogadta a sürgősségi rendeletet, a kormány sajtóirodája nem jelezte, hogy történtek-e további módosítások a közzétett tervezeten.

  • Az egészségügyi és rendvédelmi alkalmazottak, valamint más ágazatok szakszervezetei elégedetlenek az inflációs veszteséget sem fedező 5 százalékos béremeléssel és egyéb költségvetési megszorításokkal és sztrájkkal fenyegetnek.
  • A Sanitas egyészségügyi szakszervezet kudarcnak minősítette a kormányfővel folytatott bértárgyalásokat és bejelentette, hogy hétfőtől megkezdi az aláírásgyűjtést az országos munkakonfliktus meghirdetése érdekében.
  • A rendőrök és börtönőrök érdekképviselete azt közölte, hogy a tiltakozásképpen karácsonykor és szilveszterkor őrizetlenül hagyják a rabokat.
  • A statisztikusok szakszervezete pedig bejelentette, hogy a statisztikai hivatal területi kirendeltségein a dolgozók felváltva fognak félórás munkabeszüntetésekkel tiltakozni a béremelési ígéretek teljesítésének örökös elhalasztása ellen.

A költségvetési kiadások csökkentését célzó sürgősségi rendelettel a jövő évi állami költségvetés elfogadását készítette elő a román kormány. A büdzsé tervezetét ugyancsak csütörtöki ülésén véglegesítette a bukaresti kormány.

A kabinet októberben már életbe léptetett egy deficitcsökkentő csomagot, amely elsősorban adóügyi intézkedésekkel -  a nagyvállalatokra és a bankokra kivetett különadókkal, a kisvállalkozók adóterheinek növelésével, ágazati adókedvezmények szűkítésével - próbálta megfékezni a költségvetési hiányt. Később egy másik rendelettel a közpénzekből működő intézmények szokásos év végi költekezését próbálta megakadályozni.

Románia 2023-ban - a költségvetési törvénybe foglalt célkitűzés szerint - 4,4 százalékra akarta csökkenteni a GDP-arányos költségvetési hiányt a tavalyi 5,68 százalékról. A pénzügyminisztérium által szerdán közzétett adatok szerint azonban - az ősszel bevezetett megszorító intézkedések ellenére is - a hiány várhatóan megközelíti a GDP 6 százalékát.

MTI

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újabb videójátékgyártó jelentett be leépítést

Nem az Electronic Arts az első techcég, ami az elbocsátások mellett döntött, egy elemzés szerint tavaly több mint 160 ezer állás szűnt meg az ágazatban. Teljes cikk

Németországban nőtt a munkanélküliség februárban

A munkanélküliségi ráta 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelkedett. Teljes cikk

Gazdasági elemzés: a migráció hosszabb távon nem tudja megoldani Hollandia munkaerőhiányát

Az országban évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső. Teljes cikk