Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Szűcs: Stratégiai cél a foglalkoztatottak arányának növelése

A foglalkoztatás-központú gazdaságpolitika mellett érvelt Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter kedden Sopronban, stratégiai célként jelölve meg a foglalkoztatottak arányának növelését.

images

A tárcavezető közölte: a gazdasági válság kezelésére irányuló kormányzati intézkedések fő törekvése a munkahelyek védelme.
A "Válságkezelés és növekedés - stratégia az erős Magyarországért" elnevezésű konferencián a tárcavezető nagy adósságnak nevezte, hogy a foglalkoztatás 57 százalékos szinten beragadt, és stratégiai célnak nevezte a foglalkoztatottak arányának 65 százalékra emelését. Ennek a célnak a szolgálatába állítják az Út a munkába programot, amely egyebek mellett az aktív korú inaktívakat ösztönzi munkára. A munkabarát adórendszer pedig a munkáltatók számára jelenthet motivációt. Ennek lényege, hogy két lépcsőben 32 százalékról 27 százalékra tervezi csökkenteni a kormány a munkáltatók járulékterhét.

Szűcs Erika hangoztatta: a szociális és a munkajövedelmek arányát az utóbbiak javára kell változtatni a családi jövedelmekben. E szempont figyelembe vételével alakítják ki a munkára ösztönző szociális hálót, amely a támogatásokat a munkavállalási lehetőséggel, állami programokkal, "alkalmasint kényszerítéssel" kapcsolja össze. A jelenlegi szociális rendszer nem erre a filozófiára épül - jegyezte meg.

Szűcs Erika szerint Magyarországnak teljesítménymotivációra van szüksége, ezért gondolkodnak olyan támogatási szisztémában, amely az alsó jövedelmi kategóriákhoz tartozókat védi, ugyanakkor a magasabb jövedelmi kategóriákhoz tartozók nyernek vele. Nem járható út a szociális jövedelmek növelésével kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket - szögezte le a miniszter.

Az előadást követő fórumon az egyik hozzászóló - egy vállalkozó - azt kérte, hogy a miniszter a munkaszerzéshez nyújtson segítséget. Néhányan nehezményezték, hogy a 13. havi nyugdíjban a most nyugdíj előtt állóknak nem lesz részük. A miniszter válaszában közölte: aki eddig élvezte, annak a számára megmarad, de az újonnan nyugdíjba vonulók részére jelenleg nincs erre fedezet. A tárca vezetője hozzátette: bízik benne, hogy ez nem marad így.

A fórumot rövid közjáték zavarta meg. Az egyik hallgató transzparenst emelt a levegőbe: "Népnyúzó bitangok elég volt!" szöveggel.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk