Megjelent: 11 éve

Szükségállapot fenyeget: mi lesz ha valóban felmondanak az orvosok?

A pozsonyi kormány hétfőn rendkívüli ülést tart a szlovákiai orvosok követelései miatt. A felmondásukat beadó doktorok továbbra is ragaszkodnak a 707 eurós átlagos béremeléshez. Ha a kabinet szükségállapotot hirdet ki, az orvosoknak haladéktalanul fel kell venniük a munkát. Magyarországon november közepéig kétezer-háromszáz szakorvos és rezidens helyezte letétbe felmondó levelét –- mondta el a Kossuth Rádiónak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, aki azonban reméli, elkerülhető a szlovákiaihoz hasonló helyzet.

A szlovák kormány szombaton úgy döntött: nem rendeli el a szükségállapotot, ám hétfőn újra tárgyalják a kérdést. A lépésre amiatt kerülhet sor, hogy kétezer orvos, minden harmadik kórházi doktor még mindig nem vonta vissza felmondását, és elvileg december elsejével távozik.

A szlovákiai kórházi orvosok követeléseinek nagy részét már teljesítette a kormány, a béremelésről azonban nem tudtak megegyezni. Iveta Radicova miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy a szükségállapot intézményéhez csak nagyon rövid időre folyamodnának. A szükségállapot azt jelentené, hogy azok az orvosok, akik felmondtak, nem hagyhatják el a kórházat december elsejével, munkára kötelezik őket. Aki pedig nem hajlandó dolgozni, azt akár két év felfüggesztett börtönre is ítélhetik.

A sajtó vasárnap is az orvosok szakszervezete és Ivqan Uhliarik egészségügi miniszter közötti szóváltásoktól visszhangzott. Marián Kollár, az Orvosi Szakszervezeti Szövetség vezetője szerint nincs garancia arra, hogy a felmondási idejét töltő 2000 orvos nélkül lehet biztosítani az egészségügyi ellátást Szlovákiában, amire Uhliarik a maga részéről ismét leszögezte: 300 eurónál többet nem emelhet az állam az orvosi béreken.

A miniszter a TA3 televízió vasárnapi vitaműsorában: szükségállapot kihirdetése esetén a minisztérium a sürgősségi orvosi ellátást egyes területeken katonaorvosokkal, illetve magánorvosok segítségével biztosítaná. Hangsúlyozta azonban: a szükségállapot az utolsó lehetséges megoldás, és kihirdetése attól függ, hány orvos dönt úgy még december elseje előtt, hogy visszavonja felmondását.

Az utóbbi időben mintegy 400-an vonták vissza felmondásukat, de így is további 2000 orvosnak telik a felmondási ideje. "Ha 1 perccel 12 után azt látjuk, hogy valamelyik kórház valamelyik régióban nem képes bebiztosítani az egészségügyi ellátást, akkor az adott kórházban szükségállapotot hirdetünk" -– idézte Uhliarikot a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.


Szükségállapot Magyarországon?November közepéig kétezer-háromszáz szakorvos és rezidens helyezte letétbe felmondó levelét - mondta el a Kossuth Rádiónak Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

A szervezet vezetője, mint a 180 percben elmondta, ugyanakkor bízik abban, hogy az év végéig sikerül megállapodni a kormányzattal, és nem alakul ki olyan feszült helyzet, mint Szlovákiában, ahol veszélybe kerülhet a betegek ellátása. Papp Magor szerint azt kell látni, hogy egy magyar orvos kevesebbet keres, mint egy utcaseprő vagy egy gyorséttermi krumplisütő, tehát nem az a cél, hogy a szakemberek külföldre menjenek, hanem hogy itthon meg tudjanak élni.

Magyar Rádió/MTI
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Mozgalmas nyár vár a rendőrökre a Balatonnál

Az ismét megrendezendő nagyfesztiválok miatt is erős nyári szezonra számít a rendőrség a Balatonnál, ahol a korábbi évekhez hasonlóan... Teljes cikk

Jobbik: vendégmunkások helyett induljon kivándorlókat hazacsábító program

A párt tiltakozik a vendégmunkások "üzemszerű importja" ellen. Teljes cikk

Palkovics: újabb rekord a foglalkoztatásban

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint egy év alatt 40 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma. Teljes cikk