Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

TÁMOP: 1100 roma foglalkoztatását segítették

Az év első öt hónapjában 1.103 romát vontak be a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) roma foglalkoztatás-szervezői projektjébe, amelynek fő célja a hátrányos helyzetű emberek munkaerőpiacra lépésének segítése - közölte a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH).

images

images

A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében, 193,3 millió forintból valósul meg. Az ország egész területén dolgozó roma foglalkoztatás-szervezők május végéig 238 embert vontak be képzésbe, 610-et támogatott foglalkoztatásba, közmunkába, illetve közhasznú és egyéb támogatott foglalkoztatásba. Alkalmi munkásként 8 embert helyeztek el, míg különböző munkáltatóknál 61 roma dolgozhat. Ezenkívül 186 személyt vontak be a különböző szolgáltatásokba, például felkészítették, további képzésekbe vonták be, elkísérték a munkáltatóhoz.

Minden magyarországi régióban kijelöltek 2-6, összesen 28 roma foglalkoztatás-szervezőt, akik felveszik a kapcsolatot az illetékességi területükön működő roma kisebbségi önkormányzatok vezetőivel és civil szervezetekkel. Ezenkívül együttműködnek a helyi munkaügyi kirendeltségekkel, és kapcsolatot tartanak a munkáltatókkal annak érdekében, hogy minél több üres álláshelyet lehessen feltárni a roma munkavállalók részére. A foglalkoztatás-szervezők úgy is segítik a romákat, hogy különböző pályázati lehetőségeket, programokat kutatnak fel számukra, ösztönzik őket a részvételre, és ezt nyomon is követik.

A projekt alapvető célja, hogy a 28 roma foglalkoztatás-szervező munkájának köszönhetően legalább 1.200 roma kerüljön be valamely szolgáltatásba, képzésbe, vagy létesítsen munkaviszonyt, illetve váljon önfoglalkoztatóvá - közölte az FSZH.

Rusznyák István, az Észak-Magyarországi régióban dolgozó roma foglalkoztatás-szervezők menedzsere az MTI-nek elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében három, Nógrádban kettő, Hevesben pedig egy munkatársuk dolgozik, akiknek az a fő feladatuk, hogy információhoz juttassák a romákat. Elmondta: a képzések keretében egyrészt motivációs, önéletrajz-író és állásinterjúra felkészítő tréningeket tartanak, szükség esetén írni-olvasni is megtanítják a résztvevőket.

A romák lakta településeken a foglalkoztatás-szervezők a civil szervezetekkel, a kisebbségi önkormányzatokkal és a családsegítő szolgálatokkal is együttműködnek. A nem közfoglalkoztatásban elhelyezett romákat főként építőipari cégeknél sikerül elhelyezni, és pályájukat a későbbiekben is nyomon követik - ismertette Rusznyák István.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter