Távmunka: a dolgozók akarják, a főnökök nem"/>
Megjelent: 14 éve

Távmunka: a dolgozók akarják, a főnökök nem

Kedden immár negyedik alkalommal került megrendezésre az Országos Távmunka Konferencia, amelyen munkáltatók, kutatók és államtitkárok beszéltek az atipikus foglalkoztatási forma előnyeiről-hátrányairól, gyakorlati megvalósításáról és a foglalkoztatók által igényelhető állami támogatásokról.

A IV. Országos Távmunka Konferencián kiderült: hazánkban minden feltétel adott a távmunka elterjedéséhez - kiépült az infrastrukturális háttér, a jogi szabályozás elkészült, bizonyos mértékben az állam is támogatja a foglalkoztatókat és a munkavállalók is nyitottak -, csak éppen a munkáltatók zöme nem hajlandó alkalmazni ezt a foglalkoztatási formát.

A konferencián elmondták, az elkövetkezendő öt évben a hazai cégek 59 százaléka nem tervezi a távmunkában való foglalkoztatást. A legnagyobb ellenálló a közszféra, az önkormányzatok nagy része hallani sem akar a távmunkáról - hangzott el többször az eseményen. Magyarországon egyébként jelenleg a munkavállalók két százaléka távmunkás.

Nincsenek tisztában a távmunkával a munkáltatók

A foglalkoztatási forma elterjedtségének fő gátjaként a résztvevő szakemberek a vállalatvezetők konzervatív gondolkodásmódját és az állami támogatások alacsony mértékét említették. További problémának tartják, hogy a foglalkoztatók többségének rendkívül kevés információ van birtokában a távmunkáról, egyelőre ismeretlen számukra ez a terület.

Mintegy válaszként az állami támogatások bírálatára, bemutatásra kerültek az elmúlt évek távmunka pályázatainak eredményei is: 2003-ban az első pályázatban 1371, 2004-ben a másodikban 782, idén pedig a harmadikban 772 távmunkahely létesítését támogatta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

A pályázatokon a kis cégek nem tudnak versenyezni a nagyokkal

Az eseményen jelen lévő munkáltatók- főleg kis cégek vezetői - mindazonáltal arról számoltak be lapunknak, hogy a pályázatokon nem tudnak versenyezni a nagyvállalatokkal, az állami támogatások igénybe vételének feltételeit nem tudják teljesíteni.

A konferencián gyakorlati kérdések is szóba kerültek. Négy vállalat képviselői számoltak be tapasztalataikról. Mint elmondták, a távmunka alkalmazásakor különösen ügyelni kell a munkavállaló elszigetelődésének megakadályozására, és a dolgozók kellő mértékű motiválására.

Fehér könyv: "minden, amit a távmunkáról tudunk"

Mindemellett bemutatták az úgynevezett "Fehér könyvet", amelyben olvashatunk többek között a távmunkával kapcsolatos tévhitekről, a foglalkoztatási forma terjedésének feltételeiről és akadályairól, kedvező és kedvezőtlen hatásairól.

A konferencián ismertették a 2806 munkavállaló által kitöltött kérdőíves felmérés eredményét is. A felmérés szerint a hazai dolgozók mindössze 1,1 százaléka nem akar távmunkában tevékenykedni, a távmunkások 61 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, a többség a rugalmas munkaidő miatt választaná a foglalkoztatás ezen formáját, legnagyobb hátrányának pedig az elszigetelődést tartják.

Oroszi Babett

(jobpilot.hu)

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek