Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Tegnap tárgyaltak a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről

A kormány november 4-ei ülésén tárgyalta újra a felsőoktatásban dolgozók béremelésére vonatkozó javaslatot, amely már tartalmazza a legutóbbi kormányülésen kért pontosításokat is - közölte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár november 4-ei online fogadóóráján.

images

A felsőoktatásért felelős államtitkár ezekről a pontosításokról a kormánydöntés előtt nem kívánt részleteket közölni, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a javaslatban megjelölt januári időpontot a bevezetésre továbbra is tarthatónak látják. Az eredeti javaslatban 2016-tól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet; ez azt jelenti, hogy előbbiek 70 ezer, utóbbiak 40 ezer forinttal kapnának majd többet, mint az idén.

Az MTI azon kérdésére, hogy az előző évekhez hasonlóan a jövő évre vonatkozóan is állapítanak-e meg bizonyos szakoknál előzetes ponthatárokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) egyeztetve, az államtitkár közölte: a HÖOK-kal hamarosan megkezdik a megbeszéléseket. Jelenleg az elmúlt évre vonatkozó elemzések zajlanak, amelyek kiterjednek a munkaerő-piaci adatokra, felvételi jelentkezésekre, intézményi kapacitások változására, és érintik a szakstruktúra átalakításakor felmerült kérdéseket is - tette hozzá Palkovics László.

Kitért arra is, hogy a hallgatói kompetenciamérések technikai feltételeinek kialakítása jelenleg zajlik. Ebben az évben a hallgatók eddig nyújtott teljesítménye - érettségi, korábbi bizonyítványeredmények, releváns felvételik - alapján készítettek egy kompetencia profilt, amely jövőre kiegészül a korábban említett kompetenciateszttel. Ezt a folyamatot az Oktatási Hivatal fogja koordinálni, az eredményeket a korábban szokásos módon - a diplomás pályakövetési rendszeren keresztül - nyilvánosságra hozzák. Általános bevezetése 2016 szeptemberétől várható.

További kérdésre a felsőoktatási államtitkár közölte: elkészült a konzisztóriumokra vonatkozó végrehajtási rendelet, amely tartalmazza a jelölési szabályokat is. A rendelet megjelenését követően az intézmények és a minisztérium felhívást tesz közzé a jelölésre, amelynek a tervezett lezárási határideje december 15-e. Ilyen módon január elsejével a konzisztóriumok felállhatnak - ismertette Palkovics László.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Harminchat nap után befejeződött az oktatási dolgozók sztrájkja Horvátországban

A megállapodás értelmében három részletben hat százalékkal növelik a az oktatási dolgozók bérét. Teljes cikk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szükség esetén a polgári engedetlenségig is elmegy

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a magyar oktatási rendszer a bizonytalanságra épít. Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: minőségi bérrendszert kívánnak bevezetni a szakképzésben

Átlagosan 30 százalékkal nő a szakképzésben oktatók bére - közölte a helyettes államtitkár. Teljes cikk