Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Tegnap tárgyaltak a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről

A kormány november 4-ei ülésén tárgyalta újra a felsőoktatásban dolgozók béremelésére vonatkozó javaslatot, amely már tartalmazza a legutóbbi kormányülésen kért pontosításokat is - közölte Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár november 4-ei online fogadóóráján.

images

A felsőoktatásért felelős államtitkár ezekről a pontosításokról a kormánydöntés előtt nem kívánt részleteket közölni, azt ugyanakkor hangsúlyozta: a javaslatban megjelölt januári időpontot a bevezetésre továbbra is tarthatónak látják. Az eredeti javaslatban 2016-tól az adjunktusok bére 32 százalékkal, a tanársegédeké 25 százalékkal növekedhet; ez azt jelenti, hogy előbbiek 70 ezer, utóbbiak 40 ezer forinttal kapnának majd többet, mint az idén.

Az MTI azon kérdésére, hogy az előző évekhez hasonlóan a jövő évre vonatkozóan is állapítanak-e meg bizonyos szakoknál előzetes ponthatárokat a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) egyeztetve, az államtitkár közölte: a HÖOK-kal hamarosan megkezdik a megbeszéléseket. Jelenleg az elmúlt évre vonatkozó elemzések zajlanak, amelyek kiterjednek a munkaerő-piaci adatokra, felvételi jelentkezésekre, intézményi kapacitások változására, és érintik a szakstruktúra átalakításakor felmerült kérdéseket is - tette hozzá Palkovics László.

Kitért arra is, hogy a hallgatói kompetenciamérések technikai feltételeinek kialakítása jelenleg zajlik. Ebben az évben a hallgatók eddig nyújtott teljesítménye - érettségi, korábbi bizonyítványeredmények, releváns felvételik - alapján készítettek egy kompetencia profilt, amely jövőre kiegészül a korábban említett kompetenciateszttel. Ezt a folyamatot az Oktatási Hivatal fogja koordinálni, az eredményeket a korábban szokásos módon - a diplomás pályakövetési rendszeren keresztül - nyilvánosságra hozzák. Általános bevezetése 2016 szeptemberétől várható.

További kérdésre a felsőoktatási államtitkár közölte: elkészült a konzisztóriumokra vonatkozó végrehajtási rendelet, amely tartalmazza a jelölési szabályokat is. A rendelet megjelenését követően az intézmények és a minisztérium felhívást tesz közzé a jelölésre, amelynek a tervezett lezárási határideje december 15-e. Ilyen módon január elsejével a konzisztóriumok felállhatnak - ismertette Palkovics László.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter