Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Tiltakozik a Mozdonyvezetők Szakszervezete

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) tiltakozik a MÁV-Trakció Zrt. mozdonyvezetői létszámpolitikája ellen, mivel a részvénytársaság a létszám növelését és a munkaidő csökkentését tervezi - tájékoztatta a vasutas érdekképviselet ügyvivő bizottsága szerdán az MTI-t.

A közlemény emlékeztet: nemrég fejeződött be 700, mozdonyvezetői vizsgával rendelkező munkavállaló létszámcsökkentés miatti előnyugdíjazása. A társaság vezetése pedig a mozdonyvezetői foglalkoztatási gondokkal indokolva a munkaidő csökkentését fontolgatja.

A testület egyben utal arra, hogy a mozdonyvezetők foglalkoztatása - a "térségi munka ellátatlanság miatt" - a lakóhelytől nagy távolságban történik. A foglalkoztatási gondokkal küzdő MÁV-TRAKCIÓ Zrt. a jelenlegi gazdasági helyzetben mégis a létszámot kívánja növelni.

Ez a személyzeti politika - a szakszervezet szerint - egyfelől gazdasági kárt okoz a vállalatnak, és azon keresztül az adófizetőknek, másfelől súlyosan fenyegeti a mozdonyvezetők egzisztenciáját, foglalkoztatásuk és jövedelmi helyzetük stabilitását.

További fenyegetést jelenthet a szóban forgó munkavállalói réteg számára a jövőbeni - kormányzati - tervekből kiolvasott 1.200 kilométer vasútvonal bezárása. Amennyiben ez a lépés megtörténik, úgy 400 mozdonyvezető munkája kerül veszélybe - áll a közleményben.

A MOSZ álláspontja szerint a tervezett létszámbővítés elsősorban presztízsszempontokat, a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelését szolgálja, ezért elfogadhatatlan. Az érdekképviselet ezért felszólítja a cégvezetést az intézkedés végrehajtásának felfüggesztésére.

Márkus Imre, a MÁV-Trakció Zrt. vezérigazgatója az szakszervezeti tiltakozásra reagálva az MTI-nek kifejtette: a kelet-magyarországi régióban a már végrehajtott előrehozott nyugdíjazás ellenére továbbra is létszámtöbblet marad a mozdonyvezetőknél, mivel ebben a térségben visszaesett a vontatási megrendelés.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a MÁV-Trakció Zrt. vezetése a mozdonyvezetőkkel közösen felhívást intézett a keleti régióban élő mozdonyvezetőkhöz, és felajánlotta a budapesti és a nyugat-magyarországi foglalkoztatási lehetőséget. A munkáltató vállalta a munkavállalók ezzel járó többletköltségeinek megtérítését is - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Márkus Imre tájékoztatása szerint a felajánlott lehetőséggel a Kelet-Magyarországon dolgozó mozdonyvezetők csak részben éltek, és tartósan nem tudták vállalni a más munkaterületen történő foglalkoztatást. Emellett a MÁV-Trakció mozdonyvezetői korfája egyértelműen mutatja az öregségi nyugdíjba vonulást, amely Budapesten és Nyugat-Magyarországon okoz újabb létszámhiányt évek múlva. A mozdonyvezetői létszáma évente átlagban - a munkáltatói rendes felmondás nélkül - 40-42-vel csökken. A munkaerő utánpótlásra tekintettel hirdették meg 2011 februártól a 30 mozdonyvezető gyakornok képzését, a 30 meghirdetett helyre mintegy 500 jelentkező volt. A sikeres vizsgák letétele után 18 hónap múlva állnak munkába.

A MÁV Trakció 2009-ben és 2010-ben - a Mozdonyvezetők Szakszervezete nyomására - nem képzett gyakornokokat, mivel az oktatás indítása a szakszervezet egyetértéséhez volt kötve, a szakszervezet egyetértési joga a képzéshez 2010 december 31-én megszűnt, és az új foglalkoztatási megállapodásban ez már nem került bele - mondta a vezérigazgató.

Márkus Imre hozzátette: a mozdonyvezetők 2010-ben átlagban 120 túlórát teljesítettek, amely mintegy 5 százalék reálkereset-növekedést jelentett számukra.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk