kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Tíz kilométernél messzebbre nem költözne a magyar álláskereső

A Profession.hu és az NRC legfrissebb online álláskeresési kutatása szerint a 18-49 éves internetező felnőtt korosztály többsége a világhálót tartja a legfontosabb eszköznek az álláskeresésben. Munkahelyválasztáskor a legfontosabb szempontjaik a stabil munkahely, a jó munkahelyi légkör, valamint a jövedelem nagysága - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

images

images

A Profession.hu, Magyarország egyik legnagyobb álláskeresési portáljának az NRC piackutató céggel közös felmérése 2008. I. félévének végén vizsgálta a 18-49 év között internetező lakosság álláskeresési szokásait, szocio-demográfiai és foglalkoztatási helyzetüket, valamint a nekik segítséget nyújtó álláskeresési oldalakat.

"A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a megkérdezettek nagyobb része mára az internetet tartja a leggyorsabb és legkényelmesebb álláskeresési eszköznek" - mondja Martis István, a Profession.hu vezetője. "A felmérés adatai azt mutatják, hogy körülbelül minden második ember használta már az internetet álláskeresésre, azaz vagy keresgélt az álláshirdetések között, vagy feltöltötte az önéletrajzát, esetleg információkat szerzett szakmai portálokon, avagy a három lehetőség közül többet is használt" - elemzi az adatokat Martis István.


A népszerűségi lista élén a stabil, lehetőleg pénzügyi vagy informatikai munkaÚj munkahely választásakor egyformán fontos a megkérdezettek körében a biztos munkahely, a jó munkahelyi légkör és a fizetés. Ha most keresnének állást, a válaszadók közül a legtöbben banki, pénzügyi vagy informatikai területeken helyezkednének el, ezen belül is a legnépszerűbbek az adminisztratív illetve az ügyintézői munkakörök, de az értékesítés is előkelő helyen áll.


Még a jobb állás kedvéért sem költözünkEgy kedvező, új munkalehetőségért tíz megkérdezettből nyolc akár tíz kilométernél is többet utazna naponta, de érdekes, hogy tízből hatan már nem költöznének el a kedvéért. Aki mégis rászánná magát a lakóhely-változtatásra, az sem költözne jelenlegi otthonától tíz kilométernél messzebbre.


Aktívabbak a nők az online álláskeresésben"Jelenleg Magyarországon egyelőre a férfiak teszik ki az internetezők nagyobbik részét, igaz, előnyük a nők előtt egyre fogy: az internetezők között az arányuk 51 százalék. Ami azonban az online álláskeresési szokásokat illeti, folytatódni látjuk a tendenciát, miszerint a nők ezen a téren sokkal aktívabbak, mint a férfiak" - magyarázza a kutatás egyik adatát Martis István, a Profession.hu vezetője.

A felmérés során vizsgált kör minden negyedik tagjának felsőfokú végzettsége van, negyven százalékuk budapesti vagy pest megyei. Négy emberből körülbelül három jelenleg is dolgozik. Közel felük szellemi foglalkozású, minden negyedik szakmunkás, betanított munkás vagy segédmunkás. Legtöbben a legnagyobb (1000 főnél többet foglalkoztató) és a legkisebb méretű (10 főnél kisebb) vállalatoknál dolgoznak. A jelenleg állással rendelkezők közül szinte minden második ember legfeljebb öt kilométert utazik naponta a munkahelyére.


Fej-fej mellett az internetes és az ismerősökön keresztüli álláskeresésA Profession.hu és az NRC felmérése során megkérdezettek közül minden második ember (ötvenöt százalék) ismerősökön, barátokon keresztül kezd állást keresni, közülük is minden második az ő segítségükkel értesült a jelenlegi munkájáról. A 18-49 éves internetezők ötvennégy százaléka keresett már állást az interneten, és minden kilencedik a világháló segítségével jutott új munkahelyhez. Ha most kezdene munkát keresni, akkor a vizsgált populáció minden harmadik tagja az interneten kezdene hozzá. Többségük ugyanis a világhálót tartja a legfontosabb álláskeresési eszköznek, gyorsága és kényelmes volta miatt.

Az internetezők körében a nyomtatott sajtóban való keresgélés már csak a harmadik leggyakoribb mód. Az álláskeresési módok közül a leghatékonyabbnak és a legmegbízhatóbbnak a cégen belüli pályázást tartják, ezt követi a barátoknál való érdeklődés, és harmadik helyen áll az internetes álláskeresés.


A Profession.hu a legismertebb álláskereső siteA felmérés az interneten állást keresők szocio-demográfiai jellemzői és álláskeresési szokásai mellett vizsgálta a magyarországi álláskereső oldalak ismertségét és a róluk kialakult véleményeket. A kutatás során megkérdezettek közül a legtöbben (15 százalék) a Profession.hu oldalt említették elsőként az álláskereső oldalak közül. Segített ismertségben (vagyis amikor az álláskereső oldalak felsorolásából kellett a számukra ismertet kiválasztani) a Profession.hu magabiztosan őrzi első helyét, hiszen minden három válaszadóból kettő ismeri.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Egymilliós fizetésért keresnek szakácsot Budapestre

A hirdetés személyzeti étkezést és kedvezményes nyaralási lehetőségeket ígér leendő dolgozóinak. Teljes cikk

A BME idén is számos programmal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat

A Lányok Napja elnevezésű pályaorientációs programon a résztvevők különböző mérnöki területeket ismerhetnek meg. Teljes cikk

Hiába nő az igény az irodába való visszatérésre, virágzik a rugalmas munkavégzés piaca

Egy friss kutatás szerint a dolgozók átlagosan alig kevesebb mint fele keresett távmunkát az elmúlt negyedévben. Teljes cikk