Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 hónapja

Tíz százalékkal emelkednek a nyugdíjak Romániában

Tízszázalékos nyugdíjemelésről és a családi pótlék 14 százalékos növeléséről döntött az új román kormány. Novemberben 7,8 százalékos éves inflációról számolt be a statisztikai intézet.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével novemberben alakult nagykoalíció kormányprogramjában beígért szociális intézkedések jövő év január elsejétől lépnek hatályba.

Nicolae Ciuca (PNL) miniszterelnök a kormányülés elején bejelentette: január elsejétől a legkisebb szociális juttatás 800 lejről (60 ezer forint) 1000 lejre, az öregségi járandóság kiszámítására használt nyugdíjpont értéke pedig az eddigi 1442 lejről 1586 lejre nő.

A későbbi éves emelések szabályaként a december 15-én elfogadott sürgősségi kormányrendelet leszögezi, hogy a nyugdíjak 2023-tól kezdődően legalább az éves infláció mértékével nőnek, amit a bruttó átlagbér reális növekedésének legfeljebb 50 százalékával egészítenek ki, az emelések pontos mértékét a társadalombiztosítási költségvetésben határozzák meg.

Egy másik sürgősségi kormányrendelet értelmében szintén jövő évtől kezdődően a - Romániában gyermekpénzként emlegetett - családi pótlék a 2 év alatti, illetve fogyatékkal élő gyerekek után havi 600 lejre, a 2 év feletti kiskorúak, illetve tanulmányiak befejezéséig a 18 év feletti fiatalok után is a jelenlegi 214 lejről 243 lejre emelkedik.

A sürgősségi kormányrendelet 2022 januárjára egyszeri - 60 és 350 lej közötti - támogatáskiegészítést irányoz elő a fogyatékossággal élők számára, a fogyatékossági besorolás függvényében.

Marius Budai (PSD) munkaügyi miniszter azt ígérte: a kormány hamarosan sürgősségi rendeletbe foglalja a szociális csomag egy másik fontos intézkedését is: amelynek alapján januárban egyszeri rezsitámogatásként 2200 lejre egészítenek ki minden 1600 lejnél nem nagyobb nyugdíjat. Így az 1000 lejes minimálnyugdíjánál az egyszeri támogatás 1200 lej lesz, míg egy 1600 lejes nyugdíjat 600 lejjel (szintén 2200 lejre) egészítik ki.

Romániában novemberben 7,8 százalékos éves inflációról számolt be a statisztikai intézet.

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter