Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Több a munkahelyi baleset Somogyban

Somogy megyében mintegy tíz százalékkal nőtt a három napot meghaladó munkaképtelenséggel járó munkabalesetek száma az év első háromnegyed évében a múlt év hasonló időszakához képest - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve az MTI-vel hétfőn.

A balesetek nagy része a feldolgozóipari és a gépipari cégeknél történt - írta közleményében a hatóság, amely szerint a baleseteket gyakran emberi figyelmetlenség okozza. Emellett a nem megfelelő anyagtárolás, a szükséges egyéni védőeszközök hiánya, illetve gépek, berendezések meghibásodása is szerepelt az okok között.

A tájékoztatás szerint ez év október végéig 11 munkabalesetet végződött súlyos sérüléssel. Ebből hét építőipari, kettő feldolgozóipari tevékenység közben, egy favágás közben következett be, egy esetben pedig közúti közlekedésben szenvedett halálos kimenetelű balesetet a munkavállaló.

A közleményben a hivatal kiemelte: az ellenőrzések során elsősorban a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Az intézkedések jellemzően figyelmeztető jellegűek, azonban a biztonságos munkavégzésre vonatkozó követelmények teljesítését elmulasztó, és ezzel a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyeztető munkáltatóval szemben a munkavédelmi hatóság munkavédelmi bírságot alkalmaz.

Ez utóbbi kapcsán az MTI érdeklődésére Szabó István, a kormányhivatal sajtóreferense elmondta: mivel a munkáltatókkal szemben indított hatósági eljárások még nem zárultak le, ezért arról, hogy az idén hány munkáltatóval szemben és mekkora összegű bírságot szabtak ki, később adhat információt. Hozzátette: a törvény 50 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő munkavédelmi bírság kiszabását teszi lehetővé.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter