Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Németországban

Csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra nőtt Németországban szeptemberben, híven tükrözve a munkaerőpiac feszességét, amely támogatja a legnagyobb európai gazdaság fogyasztás által vezérelt növekedését.

images

A német munkaügyi hivatal kedden közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 11 ezerrel, 2 millió 292 ezerre csökkent. A Reuters által megkérdezett elemzők 12 ezer fős csökkenésre számítottak. A munkanélküliségi ráta, összhangban az elemzői várakozásokkal, 5,1 százalékon stagnált, ez Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szint.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 53 ezerrel, 2 millió 204 ezerre süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 4,9 százalékra esett.
A szövetségi statisztikai hivatal által szintén kedden közölt adatok arról tanúskodnak, hogy szeptemberben rekordmagasságba nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 45 millió munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly szeptemberhez képest 557 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő hajtóerejévé vált Németországban, mivel a rekordmagas foglalkoztatottság, a munkahelyek biztosságának erősödése, az inflációt meghaladó béremelések és az alacsony hitelköltségek egyaránt vásárlásra ösztönzik az embereket.
Jörg Zeuner, a KfW befektetési bank közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: köszönhetően a folytatódó gazdasági növekedésnek, a munkaerőpiac továbbra is jó helyzetben van. Egyes szektorokban azonban a jól képzett munkaerő és a fiatal kezdők hiánya már akadályozza a termelés bővítését. Különösen igaz ez az egészségügyre és az építőiparra.

A nyugdíjrendszer stabilizálásának és a rekordszámú üres állások feltöltésének érdekében a német kormánykoalíciós pártok októberben politikailag kockázatos lépésként megállapodásra jutottak egy új bevándorlási törvényről, hogy több szakképzett munkavállalót vonzzanak Németországba az Európai Unión kívüli országokból.

MTI
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter