kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Németországban

Csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra nőtt Németországban szeptemberben, híven tükrözve a munkaerőpiac feszességét, amely támogatja a legnagyobb európai gazdaság fogyasztás által vezérelt növekedését.

images

A német munkaügyi hivatal kedden közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 11 ezerrel, 2 millió 292 ezerre csökkent. A Reuters által megkérdezett elemzők 12 ezer fős csökkenésre számítottak. A munkanélküliségi ráta, összhangban az elemzői várakozásokkal, 5,1 százalékon stagnált, ez Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szint.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 53 ezerrel, 2 millió 204 ezerre süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 4,9 százalékra esett.
A szövetségi statisztikai hivatal által szintén kedden közölt adatok arról tanúskodnak, hogy szeptemberben rekordmagasságba nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 45 millió munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly szeptemberhez képest 557 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő hajtóerejévé vált Németországban, mivel a rekordmagas foglalkoztatottság, a munkahelyek biztosságának erősödése, az inflációt meghaladó béremelések és az alacsony hitelköltségek egyaránt vásárlásra ösztönzik az embereket.
Jörg Zeuner, a KfW befektetési bank közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: köszönhetően a folytatódó gazdasági növekedésnek, a munkaerőpiac továbbra is jó helyzetben van. Egyes szektorokban azonban a jól képzett munkaerő és a fiatal kezdők hiánya már akadályozza a termelés bővítését. Különösen igaz ez az egészségügyre és az építőiparra.

A nyugdíjrendszer stabilizálásának és a rekordszámú üres állások feltöltésének érdekében a német kormánykoalíciós pártok októberben politikailag kockázatos lépésként megállapodásra jutottak egy új bevándorlási törvényről, hogy több szakképzett munkavállalót vonzzanak Németországba az Európai Unión kívüli országokból.

MTI
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek