Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 éve

Történelmi csúcson a foglalkoztatottság Németországban

Csökkent a munkanélküliek száma, a foglalkoztatottság pedig történelmi csúcsra nőtt Németországban szeptemberben, híven tükrözve a munkaerőpiac feszességét, amely támogatja a legnagyobb európai gazdaság fogyasztás által vezérelt növekedését.

images

A német munkaügyi hivatal kedden közölte, hogy a munkanélküliek száma szeptemberben, a szezonálisan kiigazított adatok szerint, 11 ezerrel, 2 millió 292 ezerre csökkent. A Reuters által megkérdezett elemzők 12 ezer fős csökkenésre számítottak. A munkanélküliségi ráta, összhangban az elemzői várakozásokkal, 5,1 százalékon stagnált, ez Németország újraegyesítése, 1990 óta a legalacsonyabb szint.

Szezonális kiigazítás nélkül számolva 53 ezerrel, 2 millió 204 ezerre süllyedt a regisztrált munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta pedig 0,1 százalékponttal 4,9 százalékra esett.
A szövetségi statisztikai hivatal által szintén kedden közölt adatok arról tanúskodnak, hogy szeptemberben rekordmagasságba nőtt a foglalkoztatottság Németországban. Hozzávetőleg 45 millió munkavállalót foglalkoztattak a német gazdaságban, ami az újraegyesítés óta a legmagasabb szám. Tavaly szeptemberhez képest 557 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

A lakossági fogyasztás a növekedés egyik fő hajtóerejévé vált Németországban, mivel a rekordmagas foglalkoztatottság, a munkahelyek biztosságának erősödése, az inflációt meghaladó béremelések és az alacsony hitelköltségek egyaránt vásárlásra ösztönzik az embereket.
Jörg Zeuner, a KfW befektetési bank közgazdásza az adatokat kommentálva rámutatott: köszönhetően a folytatódó gazdasági növekedésnek, a munkaerőpiac továbbra is jó helyzetben van. Egyes szektorokban azonban a jól képzett munkaerő és a fiatal kezdők hiánya már akadályozza a termelés bővítését. Különösen igaz ez az egészségügyre és az építőiparra.

A nyugdíjrendszer stabilizálásának és a rekordszámú üres állások feltöltésének érdekében a német kormánykoalíciós pártok októberben politikailag kockázatos lépésként megállapodásra jutottak egy új bevándorlási törvényről, hogy több szakképzett munkavállalót vonzzanak Németországba az Európai Unión kívüli országokból.

MTI
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolnak a szlovén rendőrök

Figyelmeztető sztrájkba lépett hétfőn a szlovén rendőrök egy része, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 5 millió 72 ezerre süllyedt. Teljes cikk

20 év után újra vezethetnek metrót a nők Oroszországban

Oroszországban 456-ről 100-ra csökkent azon munkák száma, amiket csak férfiak vállalhatnak. Teljes cikk