Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Tovább egyeztetnek a villamosipari áramkedvezményről

Folytatódnak az egyeztetések szerdán a villamosenergia-ipari dolgozók kedvezményes áramtarifájáról a február 7-én kötött előzetes megállapodásnak megfelelően - tájékoztatott Gál Rezső, a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottsága szóvivője.

Az előzetes megállapodást a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, valamint a villamosenergia-ipari dolgozók sztrájkbizottsága azért kötötte, hogy elkerüljék a meghirdetett sztrájkot. Az ágazat sztrájkbizottsága ugyanis februárban 90 napra felfüggesztette a sztrájkot, hogy a még nyitva álló kérdéseket tisztázzák, és a végleges megállapodást aláírják. Azóta a két fél finanszírozásával közvetítőt kértek fel a sikeres tárgyalások érdekében.

Az előzetes megállapodás tartalmazza, hogy a villamosipari piacnyitás után a jelenlegi munkavállalók kedvezményes tarifáját a munkáltatók elismert költségei közé sorolják. Ugyanakkor a kormány garantálja, hogy az iparághoz tartozó jelenlegi nyugdíjasok - illetve a jogosult özvegy - legalább olyan feltételek mellett jussanak áramár-kedvezményhez, mint az aktív dolgozók.

A 100 éve létező iparági kedvezményt 20 ezer aktív dolgozó és 45 ezer nyugdíjas kapja. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium januárban hozta nyilvánosságra azt a tervét, hogy a villamosenergia-ipari liberalizáció hivatalos időpontja, július 1-je után a jelenlegi formájában nem tartja fenn a kedvezményt, és csak olyan konstrukciót támogat, amelyben nem a többi lakossági fogyasztó fizeti meg az iparágiak kedvezményét. A kedvezmény a lakossági ár 63 százaléka. Átlagos fogyasztás esetén a jelenlegi árakon évi 139.687 forint a támogatás összege, míg a maximális támogatás elérheti az évi 494.899 forintot.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 200 támadás érte az egészségügyi dolgozókat a járvány alatt

A támadások valódi száma jóval több lehet a mértnél. Teljes cikk

Tömeges elbocsátás jöhet a 18. kerületi önkormányzatnál

Komoly megszorításokra kényszerülhet a 18. kerületi önkormányzat a polgármester elmondása szerint. Teljes cikk

Február-áprilisban 56 ezerrel dolgoztak kevesebben, mint egy évvel ezelőtt

Áprilisban 4 millió 368 ezer volt a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - derül ki a KSH jelentéséből. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek