Megjelent: 5 éve

Tovább ragadhatnak bele a közmunkába a munkanélküliek

Januártól meghosszabbodtak a közmunka-programok, 11 hónap helyett 12 hónapig is lehet dolgozni, több pénzért - írja a Magyar Nemzet.

images

images

Miként a Belügyminisztérium a Magyar Nemzettel közölte, a téli közfoglalkoztatás keretében jelenleg közel 30 ezer ember képzése zajlik, a tanfolyamokról eddig mindössze 28 ember morzsolódott le többi között igazolatlan hiányzás, elhelyezkedés miatt, vagy egészségügyi okokból kifolyólag.

Az Újra tanulok programban eddig már több mint 115 ezren fejezték be sikeresen a képzést (tavaly télen 100 ezren ültek iskolapadba), s a résztvevőknek öt százaléka, 6726 fő morzsolódott le.

Januártól több jogszabályváltozás lépett életbe. Mostantól a közmunkások akár egész évben dolgozhatnak, eddig csak 11 hónapig lehet közfoglalkoztattottként dolgozni. Továbbá lehetővé tették a programok további hat hónappal történő, akár kétszeri meghosszabbítását. Az új szabályozás alapján a közfoglalkoztatottaknak lehetőségük van a 360 napos jogszerző idő összegyűjtésére, így a közfoglalkoztatásból történő átmeneti kikerülésük esetén sem maradnak ellátás nélkül.

Januártól a teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatott bére a tavalyi 77 300 forintról 79 155 forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 99 100 forintról 101 480 forintra nőtt. A munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér 85 050 forintról 87 090 forintra emelkedett, míg a munkavezetőt megillető garantált bér az eddigi 109 040 forint helyett 111 660 forint lett.

Magyar Nemzet
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter