Megjelent: 5 éve

Tovább ragadhatnak bele a közmunkába a munkanélküliek

Januártól meghosszabbodtak a közmunka-programok, 11 hónap helyett 12 hónapig is lehet dolgozni, több pénzért - írja a Magyar Nemzet.

images

images

Miként a Belügyminisztérium a Magyar Nemzettel közölte, a téli közfoglalkoztatás keretében jelenleg közel 30 ezer ember képzése zajlik, a tanfolyamokról eddig mindössze 28 ember morzsolódott le többi között igazolatlan hiányzás, elhelyezkedés miatt, vagy egészségügyi okokból kifolyólag.

Az Újra tanulok programban eddig már több mint 115 ezren fejezték be sikeresen a képzést (tavaly télen 100 ezren ültek iskolapadba), s a résztvevőknek öt százaléka, 6726 fő morzsolódott le.

Januártól több jogszabályváltozás lépett életbe. Mostantól a közmunkások akár egész évben dolgozhatnak, eddig csak 11 hónapig lehet közfoglalkoztattottként dolgozni. Továbbá lehetővé tették a programok további hat hónappal történő, akár kétszeri meghosszabbítását. Az új szabályozás alapján a közfoglalkoztatottaknak lehetőségük van a 360 napos jogszerző idő összegyűjtésére, így a közfoglalkoztatásból történő átmeneti kikerülésük esetén sem maradnak ellátás nélkül.

Januártól a teljes munkaidőben dolgozó közfoglalkoztatott bére a tavalyi 77 300 forintról 79 155 forintra, legalább középfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén 99 100 forintról 101 480 forintra nőtt. A munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási bér 85 050 forintról 87 090 forintra emelkedett, míg a munkavezetőt megillető garantált bér az eddigi 109 040 forint helyett 111 660 forint lett.

Magyar Nemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk