Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Tüntetés a "rokkanttörvény" visszavonásáért

Civilek tüntettek a kormányzat rokkantakat érintő politikája ellen hétfő délután a Parlament épülete előtt, a Kossuth-szobornál. Az egybegyűltek két, a kormánynak, illetve a miniszterelnöknek címzett petíciót adtak át.

A mintegy kétszáz-háromszáz fős csoport, köztük mozgássérültek és hallássérültek képviselői egyebek mellett arról beszéltek, hiányolják az együttműködést és a közös gondolkodást, és kifogásolják, hogy nincs lehetőségük beleszólni az őket érintő döntésekbe. Több felszólaló is a "rokkanttörvény" visszavonására szólította fel a döntéshozókat, a jogszabály ugyanis szerintük tönkreteszi az érintettek életét.

Tóth Katalin, a demonstrációt szervező Civil Mozgalom országos koordinátora az MTI-nek azt mondta, mostanra már nemcsak a fogyatékkal élő emberek és a megváltozott munkaképességűek jogaiért demonstrálnak, hanem mindenkiért az országban, akinek nincs munkája, akinek korlátozzák a jogait. Közölte, azt akarják innen üzenni, hogy mindenkinek elege van már a kormányzat intézkedéseiből.

Elmondta, teljes összefogásban, illetve abban reménykedtek, hogy a demonstráción megjelenik majd minden érintett társadalmi réteg. Megjegyezte, sajnos nem ez történt, és nagyon kevesen jelentek meg a tiltakozáson.

Közölte, a téren azok is megjelentek, akik a civil nyomásgyakorlás békés eszközeként szeptember 11-én gyalogos meneteket indítottak Miskolcról és Pécsről a fővárosba a Parlament elé, hogy felhívják a figyelmet az érintettek kiszolgáltatott helyzetére.

A demonstrálók a Kossuth-szoborra egy plakátot erősítettek azzal a szöveggel: "Rokkant a szolidaritás, együtt az elesettek jogaiért."

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége korábban azt közölte, a téren tüntetőkhöz hasonlóan ők is tiltakoznak a hátrányos helyzetű, súlyos beteg és fogyatékos embereket sújtó kormányzati intézkedések ellen.

Az egybegyűltek képviselői két petíciót adtak át a rendezvény elején; egyiket a Mozgássérültek Öntevékeny Önszerveződő Érdekvédelmi és Érdekérvényesítő Fóruma nevében, ebben egyebek mellett azt kérték, azonnal vonják vissza a (megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló) "magyar rokkanttörvényt". Azt írták, hogy "a törvényhozás a rokkantakat érintő törvényeivel olyan bűncselekményt követett el, amely kimeríti minden jogállamban a népirtás fogalmát".

A "hallássérült tüntetők" is petíciót címeztek a kormánynak, illetve Orbán Viktor kormányfőnek; ebben egyebek mellett kérték a fogyatékossági támogatások "radikális" emelését, legalább 60 ezer forintra. Azt is írták, ne kényszerítsék őket kizárólag 4-6 órás megalázó munkák elvállalására, amikor nem állnak a rendelkezésükre szociális támogatások.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Magyar Posta: megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetekkel

Több mint 14 ezer munkavállaló részesülhet legalább 10 százalékos bérfejlesztésben. Teljes cikk

Munka nélkül maradt halászok demonstráltak a Miniszterelnökség épületénél

Az egyik halász azt mondta, négy éve nincs munkája. A demonstrálók kompenzációt szeretnének. Teljes cikk