kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Tüntetés május 1-jén: "Be a szakszervezetekbe!"

Az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció (DK) szerint tisztes megélhetést adó, biztos munkahelyekre, valamint többkulcsos személyijövedelemadó-rendszerre van szükség Magyarországon. Ezt hangsúlyozta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője, Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője és Molnár Csaba, a DK képviselőcsoportjának vezetője azon a fórumon, amelyet a május elsején együtt tüntető négy szakszervezeti szövetség rendezett Budapesten, a Városligetben kedden.

Az együtt tüntető Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökei a szakszervezeti érdekképviselet fontosságát hangsúlyozták. Rendezvényük fő jelszava ez volt: "Be a szakszervezetekbe!"

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke elmondta, hogy az általuk demokratikusnak tartott pártok - a Fidesz, a KDNP, az LMP, az MSZP - frakcióvezetőit, valamint a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjét hívták meg a fórumra. Harrach Péter, a KDNP, és Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jelezte, más elfoglaltságuk van, és a frakcióik nevében sem jelent meg senki - mondta az MSZOSZ elnöke, hozzátéve, hogy "ez is egyfajta üzenet, hogy ki az, aki szóba akar állni a szakszervezeti tisztségviselőkkel május elsején". Pataky Péter a tüntetőkhöz szólva azt mondta: "ha nem akarsz egyedül maradni a küzdelemben, és számítasz a közösség segítségére, akkor be a szakszervezetekbe!". Hangsúlyozta: "mi kimegyünk az utcára, ott leszünk a munkahelyeken".

Pataky Péter szerint a modern adósrabszolgaság felé visz a kormány politikája, és a kabinet úgy alakította át a törvényeket, hogy lehetetlenné tegyék a kollektív fellépést. A Munka törvénykönyvére utalva hangsúlyozta: "nem hagyjuk, hogy ez a törvény életbe lépjen a gyakorlatban, mert nem igaz, hogy megtehetnek velünk bármit". Hozzátette: "nem hajolunk meg a kormány előtt, amikor pár tízezer forintért robotoló közfoglalkoztatottal akarja kiváltani a munkások munkahelyét".

A Jobbik elítéli, hogy a konföderációk vezetése nyílt politikai állásfoglalást tett a balliberális eszmék mellett, amelyek "az ország jelenlegi, kétségbeejtő helyzetéhez is elvezettek" - reagált Pataky Péter szavaira Bertha Szilvia, a párt országgyűlési képviselője. A Jobbik továbbra is "azon fog dolgozni, hogy a munkaadók és munkavállalók jogai és kötelezettségei közti összhangot" megteremtse, ugyanakkor itt az ideje annak, hogy "csak valóban a munkavállalói érdekeket önös érdekek, egyéni vezetői ambíciók nélkül képviselő szakszervezetek működhessenek" - írta közleményében. Az ellenzéki pártok külön is tartottak ünnepségeket.

Mesterházy Attila úgy gondolja, az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor kormánya embertelen, mert nem veszi emberszámba a munkásokat, a legnehezebb sorban élőket, azokat, akik szerinte az országot építik, és megfizetik a kabinet minden elrontott lépését. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja fővárosi majálisán, a Városligetben azt mondta, a munkásság még ma is létezik, bár sok ünnepelni valója jelenleg nincs. Kiemelte: az MSZP hatalomra kerülése esetén az első intézkedések között szerepelne a dolgozókat védő jogok megerősítése, a szakszervezeti jogosítványok visszaadása.

Az LMP majálisán tartott sajtótájékoztatón Csiba Katalin szóvivő és Szél Bernadett képviselő a fiatalok problémáira igyekezett felhívni a figyelmet. Az LMP úgy látja, hogy a munka ünnepén nincs mit ünnepelni, mert kétéves csúcsra ért a munkanélküliség, a fiatalok 25 százalékának nincs munkája, és egyre többen vándorolnak a megélhetés miatt külföldre - jelentette ki Csiba Katalin. Azzal kell szembesülniük, hogy nagyon alacsony bérekért, de a szerződésükben rögzítettnél jóval hosszabb munkaidőben foglalkoztatják őket - tette hozzá. Szavai szerint a "cserben hagyott fiatalok" nem tudnak családalapításban és gyermekvállalásban gondolkodni, mert instabil gazdasági és jogi környezetben kell dolgozniuk.

A Demokratikus Koalíció is a Városligetben majálisozott, a rendezvényen felszólalt Gyurcsány Ferenc, aki beszédében visszautasította a szakdolgozatával kapcsolatos plágiumvádat.

Csak közösen, összefogva lehet megálljt parancsolni a kormányzatnak --– mondta május elsejei beszédében Budapesten, a Városligetben Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) egyik társelnöke. Keserűség és csalódottság van benne, mivel a hamarosan hatályba lépő új Munka törvénykönyve rendkívül kiszolgáltatottá teszi a dolgozókat - mondta Kónya Péter a Közlekedési Múzeum mellett.

Borsik János, az ASZSZ elnöke úgy fogalmazott: a kormány azt ígérte, egymillió új munkahelyet teremt tíz év alatt, ám ha a kabinet "még eredményes lesz egy kicsit", akkor a munkanélküliek száma közelíti majd az egymilliót. Elmondta: a júliusban életbe lépő új Munka törvénykönyve (Mt.), valamint az új adók mind a munkavállalókat sújtják, és a munkáltatóknak adnak szabad kezet. Az Mt. kapcsán Borsik János kiemelte: a rendszerváltás óta nem volt arra példa Magyarországon, hogy törvényi úton csökkentsék a kereseteket. A kormány emellett "kőbe véste" az egykulcsos személyi jövedelemadót, amely 540 milliárd forint kiesést okozott a költségvetésben, miközben a munkavállalók 84 százaléka rosszul járt vele, és most újabb adókat akarnak kivetni.

Varga László, a SZEF elnöke kiemelte: a kormány, utóbbi két évben hozott intézkedéseivel "még nem tette rabszolgájává a munkát, de már korlátozza a szabadságát". Elmondta, hogy a közszolgálati bérek évek óta változatlanok, és értékük húsz százalékát "megette" az infláció vagy az adórendszer. Ő is kiemelte, hogy az új Mt. kiszolgáltatja a munkavállalókat a nagytőkének. Szerinte a "zsákutcás", érettségit nem adó új szakképzési rendszer pedig az élethosszig tartó tanulásra alkalmatlan fiatalok tízezreit bocsátja ki a munkapiacra.

Kuti László, az ÉSZT elnöke azt mondta: "Elegünk van abból, hogy a gazdagoknak kedveznek, és közben a zsebünkben turkálnak, elegünk van abból, hogy oda a jövő, és hogy hülyének nézik a társadalmat" - mondta. Az elnök szerint követelni kell az emberhez méltó életet, nemcsak "nyomorúságosan vegetálni", hanem XXI. századi polgárhoz méltó életet élni, ehhez pedig munka és tisztességes fizetés kell.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint nincs mit ünnepelni az idei május elsején. Gaskó István a városligeti Május 1. emlékkőnél tartott beszédében hangsúlyozta: nagyon sok gondja van ma a magyar munkavállalóknak, szociális és gazdasági helyzetük egyaránt romlott. Az "Európa mi vagyunk" mottóval rendezett eseményen elmondta: sok olyan történt Magyarország 2004-es uniós csatlakozás óta, ami indokolttá, időszerűvé teszi ennek az üzenetnek a hirdetését. Példaként említette az uniós zászlóégetést, valamint hogy "a kormány azt híreszteli, hogy az Európai Unió vezetése egy vidéki kóceráj vezetésére sem biztos, hogy alkalmas". Ennek a folyamatnak megálljt kell parancsolni - hangsúlyozta az elnök.

Miskolcon idén két helyszínen majálisoztak, amire nem volt példa sem a rendszerváltás előtt, sem azóta. A miskolciak eddig hagyományosan a Bükk keleti kapujában, a Csanyik-völgyi Majális-parkban ünnepeltek. Oda most a szakszervezetek és az MSZP-sek hívták az embereket, a város Fidesz-KDNP-s vezetői pedig családi majálisra várták az érdeklődőket a belváros közelében lévő Népkertbe.

A fővárosban öt embert előállított a rendőrség vörös csillag viselése miatt. Az MTI előzőleg Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Trasciatti Attila, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke tájékoztatása alapján számolt be arról, hogy vörös csillag viselése miatt előállította a rendőrség Budapesten Nyári Zsoltot, a Zöld Baloldal szóvivőjét. Közleményük szerint a II. kerületi Gyorskocsi utcában tiltakozásul ülősztrájkot kezdenek; a rendőrségi közlemény szerint az öt ember közül négyet abból a kerületből állítottak elő.
  • 2024.05.23Külföldiek foglalkoztatása Magyarországon – Dr. Fehér Dániel Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismeretiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Idén is díjazták a legjobb konferencia és wellness szállodákat

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott Aranynap-díjat kiemelkedő színvonalú szolgáltatásaiért 2023.... Teljes cikk

Íme a 150 milliárd forintos foglalkoztatási program 5 legfontosabb eleme

Csütörtöktől elérhető a 30 évesnél idősebb álláskeresőknek szóló, 150 milliárd forintos támogatási rendszer - mondta a Czomba Sándor... Teljes cikk

Vállalkozók figyelem! - a GINOP Pluszban idén 800-850 milliárd forintos a keret

A 2021-2027-es időszakra szóló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) 2500 milliárd forint keretéből az idén... Teljes cikk