Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Türelmetlenek a menekültekkel az osztrák befogadóközpontban dolgozók

Egészségre ártalmasak az elhelyezési körülmények, valamint elégtelen az orvosi és a szociális ellátás az Alsó-Ausztriában lévő traiskircheni befogadóközpontban - áll az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi humanitárius szervezet kedden bemutatott jelentésében.

Mario Thaler, a szervezet ausztriai vezetője szerint a traiskircheni állapotok nemcsak az emberi jogokat, hanem az emberi méltóságot is sértik. A várandós asszonyok egy részét sátorban helyezik el, és az orvosi ellátási lehetőségekről nem kapnak megfelelő tájékoztatást - állítja az MSF. A beszámoló kitér arra is, hogy számos alkalommal a szabadban vezettek le szülést. Ugyancsak nem kielégítő a gyerekek orvosi és szociális ellátása, bírálták továbbá azt is, hogy sok kiskorúnak a szabadban kell aludnia.

A tusolókban hiányzik a fogas vagy az elválasztó függöny, kevés az illemhely, és van több olyan, amelyben nem működik az öblítés, a mobil toalettekben pedig egyáltalán nincsen fény, ami miatt ezek éjjel nehezen használhatók. A hiányos tisztálkodási lehetőségek növelik az egészségügyi kockázatot - áll a jelentésben.

A tábor egészségügyi ellátásról tizenegy orvos gondoskodik, naponta négyen dolgoznak reggeltől délután öt óráig, éjszakai ügyelet nincs. Napközben nem tudnak ellátni minden esetet, így másnap a betegeknek újra sorba kell állniuk a rendelésen.

A szervezet bírálta a táborban zajló lelki gondozás körülményeit is, a jelentésben 17 öngyilkossági kísérletről számoltak be.

Az MSF bírálta továbbá az osztrák belügyminisztérium, a biztonsági személyzet és a táborban dolgozó alkalmazottak hozzáállását is, miszerint hiányzik belőlük az empátia, és türelmetlenül bánnak a tábor lakóival.

A nemzetközi szervezet képviselői augusztusban két alkalommal is ellátogattak az alsó-ausztriai táborba, így született a kedden bemutatott jelentés. Az MSF most azt szorgalmazza, hogy mielőbb együttműködő párbeszéd jöjjön létre az osztrák belügyminisztériummal.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
EU-munkanélküliség: a várva várt csökkenés elmaradt

Februárban a várt csökkenés helyett a januári szinten maradt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az... Teljes cikk

Munkanélküliség: tovább romlott a helyzet Romániában

A tavaly év végi 5,2 százalékról idén februárra 5,7 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta Romániában. A nőket itt is nagyobb arányban... Teljes cikk

Megemelik a minimálbért és növelik a legjobban keresők adókulcsát Új-Zélandon

Még tovább emelkedik az új-zélandi minimálbér, mely eddig is ott volt a legmagasabbak között. Teljes cikk