kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

"Uborkaszezon" a munkaerőpiacon: esély a pályakezdőknek

"Nyaralás előtt vagy csak ősszel ugorjak neki az álláspiacnak?" - teszik fel az aktuális kérdést a frissdiplomások. Szakemberek szerint a kevésbé piacképes diplomával rendelkezőknek érdemes kihasználni az "uborkaszezont", ilyenkor ugyanis nem annyira éles a verseny, és fel tudják térképezni a lehetőségeket.

images

Az állástalan frissdiplomások előtt két út áll: vagy elkezdik az álláskeresést azonnal, vagy még elmennek nyaralni és utána vetik bele magukat az álláskeresésbe. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karrierirodájának munkatársa szerint az állással még nem rendelkező frissdiplomások többsége csak ősszel kezd el állást keresni, főleg az állásbörzék idején ugrik meg a karrieriroda látogatóinak száma. Júliusban és augusztusban csak elvétve tévednek be a hallgatók - tájékoztatott Ignácz Szilvia.

Ezt erősítette meg Hágen Tímea, a Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának vezetője is. "A kezdők általában csak az augusztusi-szeptemberi hónapokban kezdik el az álláskeresést, júliusban még elég nagy a csend. 2007 júliusában például mindössze 74 pályakezdő diplomás jelentkezett be a közép-magyarországi régióba, augusztusban viszont számuk már megközelítette a százat. A július-szeptemberi időszakban egyébként összesen 275 pályakezdő diplomás jött" - avatott be Hágen Tímea.

Kovács Zsuzsa, a Randstad munkaerő-közvetítő branch managere szerint a pályakezdők 50 százaléka azonnal elkezdi az álláskeresést, és csak a másik felük várja meg a szeptembert.


Gyors keresés kontra kivárásKi dönt jól? Aki vár, vagy aki nem? Hágen Tímea szerint például mindenkinek érdemes minél korábban elkezdeni az álláskeresést. "A frissdiplomások azt hiszik, hogy számos lehetőség áll előttük, és gyorsan elhelyezkedhetnek. Sajnos azonban ez nem így van. Az átlagos álláskeresési idő esetükben 3-6 hónap, hiszen ők több szempontból is hátrányban vannak a piacon: egyrészt a tapasztalatlanságuk miatt, másrészt a Magyarországra jellemző túlképzettség miatt, harmadrészt pedig azért, mert sokszor irreális elvárásokat támasztanak a munkáltatókkal szemben. Előfordul például a nettó több százezer forintos fizetési igény" - sorolja a gátakat Hágen Tímea.


Próbaidő alatt lehet nyaralni menni?A minél gyorsabb böngészést javasolja Kovács Zsuzsa, a Randstad branch managere is. Mint elmondta, a tévhittel ellentétben nyáron nem áll le a munkaerőpiac. "A vállalatok 30-40 százaléka már július-augusztusban elkezdi keresni a jelölteket a pozíciói betöltésére. Például most is keresnek pályakezdő mérnököket, kontrollereket, könyvelőket, logisztikai asszisztenseket, kereskedelmi asszisztenseket a cégek. Ráadásul ebben az évben a munkáltatók már - ismerve a pályakezdők utolsó nyárral kapcsolatos igényeit - igen rugalmasan állnak a szabadságolás kérdéséhez. Vagyis ugyanúgy, mint a régi alkalmazottakat, a próbaidőn lévőket is elengedik szabadságra" - mondta el.

Bizonyos szakmák esetében a pihenést és az ősz megvárását javasolja Hajdú Csongor, a Frissdiplomás Kft. vezetője. "A marketing, kommunikáció szakosoknak, a bölcsészeknek, a jogászoknak, HR-eseknek igen nehéz az elhelyezkedés, akár több hónapba is telhet, míg állásra találnak. Nekik kiemelten fontos, hogy nyári "uborkaszezonban", a kevésbé éles versenyt kihasználva pályázzanak, minél alaposabban felmérjék a lehetőségeiket.


Ősszel szélesebb a palettaA keresett diplomával rendelkezők - tehát a villamos- és gépészmérnökök, a műszaki informatikusok, a programozó-matematikusok, a pénzügy-számvitel szakon végzettek - viszont ősszel sokkal színesebb palettából válogathatnak.

"Egyrészt számos cég a szabadságolások miatt szeptemberre halasztja az interjúztatást, üres pozícióikat ekkor hirdetik meg, és töltik be. Másrészt bővül a lehetőségek tárháza amiatt is, mert a váltani kívánó alkalmazottak jellemzően augusztusi, szeptemberi határidővel hagyják el a céget. A váltók egy része a nyár folyamán kiveszi a még fennmaradó szabadságát, és csak szeptemberben kezd el dolgozni új munkahelyén, vagyis az ő munkaköreik is ekkor üresednek meg. Harmadrészt pedig, ősszel indul el az állásbörzék szezonja is, és a börzéken több száz, a nagyobb rendezvényeken több ezer ajánlat közül válogathatnak az érdeklődők" - teszi hozzá a Frissdiplomás Kft. vezetője.

Oroszi Babett
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

UV-C fénnyel fertőtleníteni otthon is

A tiszta, friss és kellemes illatú lakás mindannyiunk vágya, amelynek megteremtése érdekében hajlamosak vagyunk mindenféle baktérium- és vírusölő,... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk