Megjelent: 8 éve

Új bankok léphetnek be a SZÉP-kártya piacra?

Módosítaná a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP-kártya) vonatkozó rendeletet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - derül ki a Népszabadság birtokába jutott, december közepén a kormány számára készült előterjesztésből.

images

images

Brüsszel azt kérte számon a kormányon, hogy a 2011 áprilisában hatályba lépett SZÉP-kártya-rendelet korlátozásai miatt csak néhány nagyobb banki szereplő tudott kibocsátóként a piacra lépni, ezzel Magyarország megsértette a szolgáltatások szabad áramlásáról szóló uniós alapelvet. November 22-én Brüsszel négy hetet adott a magyar kormánynak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kérdéseire, illetve kommentálja az előzetes brüsszeli álláspontot.

A Népszabadság írása szerint a december 10-i keltezésű előterjesztés lényegében teljes piacnyitást javasol a kormánynak. Megszüntetnék a rendelet számos megkötését, így a javaslat szerint a kibocsátó számára nem lenne feltétel, hogy legalább 100 ezer kibocsátott bankkártyával rendelkezzen. A külföldi bankoknak pedig nemcsak a leányvállalatai, hanem a fióktelepei is piacra léphetnének.

A rendszert jól ismerő szakértő úgy látja: az eddigi négy kibocsátóval (OTP,MKB, K & H, Erste Bank) szemben elvileg akár 10-20 bank is beléphet kibocsátóként a piacra, és közülük 5-8 pénzintézet megjelenése akár biztosra is vehető. Különösen az olyan, nagyobb lakossági portfólióval rendelkező bankok számára lehet kecsegtető a lehetőség, amelyek csak fióktelepként működnek Magyarországon - ilyen az AXA, a Citibank -, így eddig kiszorultak erről a piacról.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a kormány elfogadta-e az NGM javaslatait, és ennek megfelelő választ küldött-e végül Brüsszelnek - írja a lap. Kérdés, hogy a rendeletmódosítás nyomán ténylegesen mekkora lehetőségük lesz a kisebb bankoknak belépniük erre a piacra.

Népszabadság
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter