Megjelent: 7 éve

Új bankok léphetnek be a SZÉP-kártya piacra?

Módosítaná a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP-kártya) vonatkozó rendeletet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - derül ki a Népszabadság birtokába jutott, december közepén a kormány számára készült előterjesztésből.

images

Brüsszel azt kérte számon a kormányon, hogy a 2011 áprilisában hatályba lépett SZÉP-kártya-rendelet korlátozásai miatt csak néhány nagyobb banki szereplő tudott kibocsátóként a piacra lépni, ezzel Magyarország megsértette a szolgáltatások szabad áramlásáról szóló uniós alapelvet. November 22-én Brüsszel négy hetet adott a magyar kormánynak arra, hogy válaszoljon az Európai Bizottság kérdéseire, illetve kommentálja az előzetes brüsszeli álláspontot.

A Népszabadság írása szerint a december 10-i keltezésű előterjesztés lényegében teljes piacnyitást javasol a kormánynak. Megszüntetnék a rendelet számos megkötését, így a javaslat szerint a kibocsátó számára nem lenne feltétel, hogy legalább 100 ezer kibocsátott bankkártyával rendelkezzen. A külföldi bankoknak pedig nemcsak a leányvállalatai, hanem a fióktelepei is piacra léphetnének.

A rendszert jól ismerő szakértő úgy látja: az eddigi négy kibocsátóval (OTP,MKB, K & H, Erste Bank) szemben elvileg akár 10-20 bank is beléphet kibocsátóként a piacra, és közülük 5-8 pénzintézet megjelenése akár biztosra is vehető. Különösen az olyan, nagyobb lakossági portfólióval rendelkező bankok számára lehet kecsegtető a lehetőség, amelyek csak fióktelepként működnek Magyarországon - ilyen az AXA, a Citibank -, így eddig kiszorultak erről a piacról.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a kormány elfogadta-e az NGM javaslatait, és ennek megfelelő választ küldött-e végül Brüsszelnek - írja a lap. Kérdés, hogy a rendeletmódosítás nyomán ténylegesen mekkora lehetőségük lesz a kisebb bankoknak belépniük erre a piacra.

Népszabadság
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter