Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Új büdzsé: kiegyensúlyozottnak tartják a munkaadók

Munkaadói érdekképviseletek szerint kiegyensúlyozott a jövő évi költségvetés tervezete.

images

images

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatói Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára konzervatív, kiegyensúlyozott költségvetésnek tartja a 2017. évi tervezetet, úgy fogalmazott, abban nincs olyan elem, amely struktúrájában, léptékében nagy változást hozna. Ugyanakkor nyitott kérdésnek nevezte a kafetériát, de úgy vélte, bármilyen kormányzati döntés is születik majd, annak mértéke nem rengeti meg a jövő évi büdzsét.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: abban érdekeltek, hogy a gazdaság fejlődjön, a foglalkoztatás bővüljön, az államadósság csökkenjen, és mindezt a költségvetés tervezetében viszontlátják. Hozzátette, hogy a kis- és középvállalkozásokat segítő kormányzati szándék visszaköszön a költségvetés tervezetében.

Kiemelte, hogy a költségvetési hiány az előző évekhez képest "nem tűnik rossznak", pozitívum az adósságráta csökkentése, megjegyezte ugyanakkor, hogy nem látszik a közeledés az egyszámjegyű személyi jövedelemadóhoz.

Az oktatásra és az egészségügyre pluszforrás véleménye szerint "lehetne több is", hiszen mindkét terület igényli a többletforrást, ami hosszú távon megtérülne, az oktatás átszervezésében szerinte benne van a költségmegtakarítás lehetősége.

Vadász György kérdésesnek nevezte, hogyan hat majd a foglalkoztatásra, a bürokrácia csökkentésére az a kormányzati terv, hogy 45 állami költségvetési intézményt megszüntessenek 2016-2017-ben.

Dávid Ferenc elmondta: a VOSZ üdvözli, hogy 2017-ben a hiány 2,4 százalék lesz, a GDP 3,1 százalékkal bővül, és 1 százalék alatti inflációval számol a kormány.

A főtitkár kiemelte, hogy az éttermi szolgáltatás áfájának mérséklése a vendéglátói szakmának, a belföldi turizmusnak kedvező lesz.

A VOSZ támogatja, hogy a pénzintézetek terheinek mérséklődésével a vállalkozók még kedvezőbben juthassanak hitelhez, illetve egyetértenek az online pénztárgépek körének bővítésével, a gazdaság fehérítésének hívei - fogalmazott a VOSZ főtitkára, aki szerint a munkahelyvédelmi akcióterv költségvetésből kiolvasható bővítése a munkavállalók mobilitását segítheti.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Átlagosan 160 ezer munkanélküli volt Magyarországon a november-januári időszakban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január végére 250 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma. Teljes cikk

Kibékült a Srí Lanka-i munkavállalókat alkalmazó pékség a tiltakozókkal

A Ditrói Pékségnél javultak a munkakörülmények, és várják a helyi szakemberek jelentkezését. Teljes cikk

367 800 forint volt a bruttó éves átlagkereset tavaly

A KSH adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 244 600 forint volt 2019-ben. Teljes cikk