Új, foglalkoztatást segítő programok kétmilliárdos keretből"/>
Megjelent: 15 éve

Új, foglalkoztatást segítő programok kétmilliárdos keretből

Kétmilliárd forintos keretből három új foglalkoztatást segítő programot indít az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány. A támogatott célok az önkéntes munka, a hátrányos helyzetű térségek segítése és a romák integrációja.

Több új foglalkoztatást segítő programot indít az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) az idei kétmilliárd forintos keretből - ismertette Molnár Györgyné, a kuratórium elnöke pénteken sajtótájékoztatón Budapesten. Az egyik ilyen program, amelyre 300 millió forint jut, az önkéntes munkát kívánja népszerűsíteni. Az ilyen munkavégzés lehetőséget ad a munkanélkülieknek, hogy munkatapasztalathoz jussanak, s így könnyebben helyezkedhessenek el.
Az önkéntes munka támogatását három célcsoport nyerheti el. Elsőként azok a nonprofit szervezetek, amelyek megszervezik a munkát, felkutatják az erre vállalkozó munkanélkülieket, az őket fogadó intézményeket. Támogatást kaphatnak például a nonprofit szervezetek ezzel a tevékenységgel foglalkozó tagjaik továbbképzéséhez.
Az önkéntes munkát vállalók díjazást nem, de utazási, lakhatási, étkezési költségtérítést elnyerhetnek. Az önkéntes munkát végzőket fogadó intézmények a munkahelyek kialakításához kaphatnak segítséget. Az önkéntes munkavállalókat fogadó intézmények lehetnek iskolák, önkormányzatok és különféle közintézmények is.
Támogatás hátrányos helyzetű térségeknek
Molnár Györgyné elmondta, hogy sokat vár egy másik programtól is, amelyre 118 millió forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Ennek révén a hátrányos helyzetű térségek önkormányzatai kapnak támogatást. Feladatuk, hogy a közterületek, közösségi épületek felújítását végezzék el a környékbeli munkanélküliek foglalkoztatásával. A támogatást 70 százalékban bérköltségre, 30 százalékban anyagra, eszközre fordíthatják. Feltétel még, hogy képzést, átképzést szervezzenek a munkanélkülieknek, illetve vállalják a támogatott időszakon túli foglalkoztatásukat.
Roma foglalkoztatási program
Molnár Györgyné szólt arról is, hogy folytatják a romáknak szervezett programokat. Erre 375 millió forintos keret áll rendelkezésre. Három területen kívánják segíteni a romák foglalkoztatásának javítását. Egyrészt folytatódik a romák közösségi vállalkozásainak több éve tartó támogatása. A közösen kezdett, a helyi adottságokhoz igazodó növénytermesztési, állattenyésztési, építőipari tevékenységek több éven át a piacképességig kapnak támogatást.
Új támogatási formák
Egy új formája lesz a támogatásnak, hogy a romák foglalkoztatását vállaló kis- és mikrovállalkozások fejlesztéseikhez, szolgáltatások igénybe vételéhez nyerhetnek el anyagi segítséget.
Új támogatási forma lesz, hogy a PHARE-keretből létrehozott roma művelődési intézményekben munkaerőpiaci szolgáltatást alakítsanak ki roma ügyintézőkkel a roma munkanélküliek részére.
A múlt évben az OFA szervezésében 5500-an vettek részt a foglalkoztatási programokban, több mint 38 ezren a képzésben, illetve 2800-an vették igénybe a munkába helyezési, és 6600-an az egyéb szolgáltatásokat - jegyezte meg Molnár Györgyné.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek