Megjelent: 6 éve

Új generációk a munkahelyen: sorscsapás vagy lehetőség?

Jaj ne, már megint ezek a fiatalok… Oké, a munkát elvégzik, de mit babrálnak folyton a telefonjukon? A zenelejátszó fejhallgatóját meg ki se lehet robbantani a fülükből! Idegesítően beszélnek, és minden dolguk annyira más... Most mégis hogyan gyúrjunk ezekből hasznos munkaerőt?

A helyzet az, hogy egy-egy új nemzedék megjelenése a munkaerőpiacon ugyanolyan megkerülhetetlen tény, mint hogy a kertünk alatti patakban víz folyik. És a példánál maradva: csakis rajtunk múlik, hogy ez a víz alámossa-e a házunk falát, vagy pedig helyes irányba tereljük, és a vetésünket öntözzük vele. Akárhogy is – nem tehetünk úgy, mintha nem létezne.

Már csak azért sem, mert a mai harmincasok, az Y generáció tagjai éppen most kezdenek beülni a középvezetői és döntéshozói székekbe, az 1995 óta született fiatalok, a Z generáció képviselői pedig máris ott nyomulnak mögöttük. Mindkét nemzedék más, egy dologban viszont nagyon is hasonlítanak: egészen másképp viselkednek, más dolgokat tartanak fontosnak, és másként is dolgoznak, mint amit eddig megszoktunk. Ebből aztán számtalan konfliktus robbanhat ki a munkahelyeken, ahol náluk idősebb kollégáik egyszerűen csak problémát látnak bennük – holott ők valójában egy vadonatúj kor, a 21. század gyermekei.

Ha egy szervezet nem használja ki az ebben rejlő lehetőséget, akkor pillanatokon belül lomhává, elavulttá válik, márpedig ez megengedhetetlen luxus az egyre pörgősebb harmadik évezredben. Változtassuk hát előnnyé az új nemzedékek energiáját! Hogy hogyan? Erre ad frappáns és egyszerű válaszokat a BOOOK Kiadó két vadonatúj könyve, az Ifjú titánok és A legifjabb titánok.

Az ifjú titánok sokkoló energiája

A ’80-as évek óta született nemzedék kitörő energiája – és nem mellesleg agresszív, ’rakkolós’ lendülete – szinte mindenütt egy enyhébb elektrosokk erejével hatott a náluk idősebb kollégákra. Hát igen: az Y generáció bizony már egy olyan világban nőtt fel, ahol óvodás koruk óta állandóak voltak a változások, és nekik mindig versengeniük kellett egymással. Olyan világban szocializálódtak, ahol az eredményesség mindenek fölött álló érték, és ők ezt az értéket kizárólag saját sikerességükkel mérik. Mutasd a telefonod, az órád, a lakásod – és megmondom, ki vagy!

Az Y generáció tagjai nehezen tudnak leszokni a harcról: nyíltan vetélkednek egymással, ráadásul a vezetőikkel ugyanúgy, mint saját beosztottjaikkal. Ugye ismerős a helyzet? De jó, ha tudjuk, hogy ezt az energiát nem is olyan nehéz jó irányba terelni, és az egész szervezet hasznára fordítani. Egyszerűen csak meg kell érteni, hogyan tehetjük elkötelezetté, mivel motiválhatjuk és hogyan tarthatjuk meg őket. Az Ifjú titánok szerzője, Schäffer Beáta (üzleti coach, vállalatvezető és nem mellesleg ötgyermekes anya) olvasmányos stílusban, logikusan vezet be minket a mai harmincasok világába, és egyértelműen mondja el, hogyan formálhatjuk őket a csapat hasznos tagjává – mint ahogyan azt is elmondja, miben kell nekünk változni, ha eredményesen akarunk dolgozni az Y generációval.

A Z generáció sem a Marsról jött

Tényleg nem egy idegen bolygóról érkeztek, csupán egy másik évezredből – ám az 1995 után született Z generáció tagjaival mégis értetlenül bámulunk egymásra. Ők nem értik, mi a fenét akarunk tőlük, mi pedig nem értjük, mit lehet ezen nem érteni.

Pedig – legalábbis szerintünk – egyszerűek az elvárásaink. Például hogy érjenek már be időre a munkahelyükre, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre, tartsák be a határidőket, vagy hogy a raktárkészlet listázása közben ne virítson a monitor másik felén a Facebook vagy a Twitter felülete. Most tényleg olyan nagy kérés ez?

De mennyire hogy nagy kérés! Ők már ebbe születtek bele, és a folyamatos ingerek nélkül szinte nem is kapnak levegőt. Persze megparancsolhatjuk nekik, hogy engedelmeskedjenek, de akkor holnap már nem jönnek be dolgozni. Ami nagy kár lenne, mert minden nyegleségük, túlzott önbizalmuk és követelőzésük ellenére sokkolóan kreatívak, ráadásul ösztönszerűen kezelik a 21. század legfurcsább helyzeteit is. Nagyra nőtt gyerekek? Nem éppen, de tényleg közel állnak még a gyermekkorhoz, ezért nem is olyan nehéz motiválni őket egy rájuk szabott munkakörnyezettel, vagy a számukra is érthetően kialakított szervezeti renddel. Schäffer Beáta segítségével könnyebben megérthetjük a Z generációt, hogy A legifjabb titánok útmutatásával minden értékes tulajdonságukat a közösség hasznára fordíthassuk.

További információk BOOOK Kiadó könyveiről:
Vig Kinga
kinga.vig@boook.hu
+36 20 349 0897
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter