Új nyugdíj-megállapodás készül Romániával"/>
Megjelent: 15 éve

Új nyugdíj-megállapodás készül Romániával

Új nyugdíj-megállapodás készül Romániával
Magyarország a Romániával jelenleg érvényben lévő terület alapú nyugdíjfolyósítás helyett az uniós országokra is érvényes biztosítási elvre térne át. A külügyminiszter szerint nincs érvényben olyan szerződés, amely szerint a jelenlegi román állampolgároknak választaniuk kellene a magyar vagy román állampolgárságuk között.
A szakértői tárgyalások vége felé jár a nyugdíjak kapcsán Romániával életben lévő terület-alapú megállapodások felülvizsgálata - jelentette be Göncz Kinga szociális miniszter. Új egyezmény csak a két kormány és a két parlament közös jóváhagyásával születhet, a tárgyalások menetétől függően leghamarabb 2006-ban.
Új megállapodásra a szaktárca vezetője szerint azért van szükség, mert a jelenlegi rendszer miatt évente 19,1 milliárd forintot fizet ki a magyar nyugdíjbiztosító Romániából vagy Ukrajnából Magyarországra települőknek. A jelenleg életben lévő megállapodás alapján ugyanis a két ország állampolgárai áttelepülés esetén az új lakóhely nyugdíjbiztosítójától kapják nyugdíjukat. Ennek összege pedig nem az eredeti országban megszerzett összegnek felel meg, hanem a választott országban az adott foglalkozásból nyugdíjba menők átlagnyugdíjának.

Göncz Kinga szociális miniszter
Fotó: Magyarország.hu

A nyugdíjak átlagos havi összege Romániában 12 930 forint, Magyarországon pedig 50 428 forint. A szociális tárca tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 26 ezer áttelepült számára fizet nyugdíjat a magyar állam, egyenként átlagosan havonta 56 278 forintot.
Biztosítási alapú megállapodásra térnénk át
A kormány a Magyarország számára kedvezőtlen terület-alapú egyezmény helyett ezért az Európai Unió tagállamaival is életben lévő biztosítási alapú megállapodásra szeretne áttérni az érintett országokkal is. Ennek lényege, hogy a nyugdíjas számára az az ország fizeti a nyugdíjat, ahol jogosultságot szerzett. Göncz Kinga szerint legkésőbb Románia uniós csatlakozásakor mindenképpen ez az elszámolási mód lép életbe.
Amennyiben romániai magyarok kedvezményesen kaphatnák meg a magyar állampolgárságot és ennek következtében emelkedne a Magyarországon nyugdíjat igénylők száma, az -évente 26 ezer újabb igénylés esetén - 2005-ben 41, 2006-ban pedig már 65 milliárd forintba kerülne - mondta el a miniszter.
A területi elven folyósított nyugdíjakkal kapcsolatos adatokat megtalálja a letölthető anyagok között.
Nincs kettős állampolgárságot tiltó egyezmény Romániában
Somogyi Ferenc külügyminiszter szerint hatályon kívüli megállapodásra hivatkozott levelében a román külügyminiszter, amikor azt állította, amennyiben magyar állampolgárságot kapnak a romániai magyarok, le kell mondaniuk román állampolgárságukról. Somogyi Ferenc Mircea Geoana román külügyminiszterhez írt levelében is említést tett arról, hogy a kettős állampolgárságot tiltó 1979-es kétoldalú megállapodást Magyarország 1990-ben felmondta és erről tájékoztatta a román felet is.
Jogosnak tartja a külügyminiszter az érintett felek - így Románia - igényét is arra, hogy a népszavazás kapcsán tájékoztatást kapjanak. A népszavazás előtt azonban nem lehetnek ismertek az eredménytől függő feladatok és intézkedések. A külügyminiszter elmondta a jövő hét elején Szófiában a külügyminiszterek tanácsában már tájékoztatást tud nyújtani az érintettek számára is.

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek