Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Új sztrájk időpontot hirdettek meg a volánosok

Elutasította a Fővárosi Munkaügyi Bíróság három dél-dunántúli közlekedési szakszervezetnek a március 31-ére hirdetett sztrájk kapcsán benyújtott, az elégséges szolgáltatások megállapítására irányuló kérelmét - közölte a Fővárosi Bíróság (FB) sajtóosztálya. A szakszervezetek új sztrájk időpontot hirdettek meg.

A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet - írta közleményében a sajtóosztály. A Kapos Volán Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet, az Autóbusz-közlekedésben és Személyszállításban Dolgozók Uniója Baranya Megyei Független Szakszervezete és a DÁM Független Autóbuszvezetők Szakszervezete annak megállapítását kérte, hogy a sztrájk ideje alatt az elégséges szolgáltatás mértéke nem haladhatja meg a szolgáltatás 30 százalékát, illetve az átlagban foglalkoztatott munkavállalók nem több, mint 20 százalékát érintheti.

A bíróság egyebek között azért utasította el a beadványt, mert nem tartalmazott bírósági döntésre irányuló határozott kérelmet. A döntésnek ugyanis olyannak kell lennie, hogy abból, illetve az annak alapján adható tájékoztatásból egyértelműen ki kell tűnnie a közönség számára, hogy mikor és milyen mértékű szolgáltatásra számíthat - írta az FB sajtóosztálya.

"Ha a bíróság azt állapítaná meg, hogy "az elégséges szolgáltatás mértéke a 30 százalékot nem haladja meg", sem a sztrájkban részt venni szándékozó dolgozók, sem a munkáltató, sem az utazóközönség nem tudhatná meg, hogy 2011. március 31-én ténylegesen mely járatok indulnak el, és ezek kiszolgálását milyen személyzet biztosítja" - olvasható a közleményben.

A dél-dunántúli közlekedési szakszervezetek kérelmét másodszor utasította el a bíróság; első ízben a március 10-re hirdetett munkabeszüntetés kapcsán kérték az elégséges szolgáltatások körének megállapítását.

Dobi István, a három érdekvédelmi szervezetet tömörítő Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetségének (AKSZSZ) elnöke az MTI-nek elmondta: fellebbeznek a bírói döntés ellen. Hozzátette: úgy néz ki, hogy a március 31-i sztrájk meghiúsul, és új időpontot tűznek ki. Az MTI-hez hétfőn este eljuttatott közleményében pedig már jelezte: az AKSZSZ az elégséges szolgáltatás megállapítását kimondó jogerős bírósági döntéstől számítva a harmadik napon - üzemkezdettől üzemzárásig - egy napos sztrájkot tart a Gemenc, a Kapos és a Pannon Volán Zrt. munkáltatók működési területén.

Leszögezte, hogy a sztrájk célja: az Országos Érdekegyeztető Tanács bérajánlása felső értékének megfelelő 6 százalékos, 11.700 forintos havi bérkövetelés kikényszerítése.

Megjegyezte azt is, bíznak benne, hogy a törvény előírásainak megfelelve sikerül a munkavállalókat képviselve a közeljövőben jogszerű sztrájkot tartani. A munkabeszüntetést azt követően hirdették meg a szakszervezetek, hogy a Pannon, a Kapos, és a Gemenc Volán Zrt.-vel folytatott bértárgyalások nem vezettek eredményre.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk