Megjelent: 14 éve

Újabb lépések, kezdeményezések a munkavállalók érdekében

A bérbiztosítással, a munkavállalói jogsegély-szolgálattal és a munkaerő szabad áramlásával összefüggő kezdeményezések hátteréről beszélgetett szakújságírókkal Csizmár Gábor.

A közvélemény fokozott érdeklődéssel kíséri a munkaerőpiacon történő változásokat és a tervezett intézkedéseket - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter egy sajtóbeszélgetésen, ahol több új kezdeményezésről is beszélt. Fontosnak ítélte azt a "bér-biztosítási csomagot", amelyet Gyurcsány Ferenc kormányfő jelentett be a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének hétvégi fórumán.

A szakminiszter felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatók egy része, figyelmen kívül hagyva a Munka törvénykönyvének előírásait, mulasztásokat követ el a bérek kifizetése terén, felszámolások esetén gyakran bizonytalanná válik a járandóságok kifizetése. A bérfizetés késleltetése, rendezetlensége súlyos hátrányokat okoz a munkavállalóknak, amelynek a megakadályozására többféle intézkedést is tervez a szaktárca. A jogkövető magatartás kikényszerítése érdekében a jövőben büntető kamatot kellene fizetni a késve kifizetett bérek után, a munkaügyi felügyeletnek pedig joga lenne ellenőrizni a munkabérek szerződés szerinti kifizetését is. A felszámolás sorsára jutott cégeknél az állam biztosítaná a munkavállalóknak járó bérek és járandóságok kifizetését, és közvetlenül érvényesítené ezeket a kötelezettségeket a felszámolóval szemben. Így a munkavállalók megszabadulnának az elhúzódó bonyolult eljárások nehéz terhétől. Csizmár Gábor utalt arra, hogy a kormányzat tárgyalást folytat biztosítókkal, akik biztosítási kötvény kibocsátásával vennének részt az ügyletek lebonyolításában. Mindemellett a munkaügyi nyilvántartás fejlesztésével a tárca szeretné elérni, hogy 2007. januárjától a munkavállalók ne csak a munkáltatásuk bejelentését, hanem a társadalom-biztosítási járulékuk befizetését is ellenőrizni tudják.

Ugyancsak az MSZOSZ fórumán beszélt a kormányfő a munkavállalók jogainak hatékonyabb érvényesítéséről. Ismeretes, hogy Gyurcsány Ferenc ajánlatott tett a szakszervezeteknek egy közös jogsegély-szolgálat létrehozására. Csizmár Gábor hangsúlyozta: a szaktárca azt szeretné, ha minden munkavállaló munkaügyi jogsegélyben részesülne, ennek megfelelően az ajánlat minden szakszervezetnek szól. A miniszter megítélése szerint a meglévő szakszervezeti jogsegély-szolgálatokra építve, uniós források felhasználásával még az idén megvalósítható ez a kezdeményezés. Kiemelte: a létrejövő szolgálatot a tanácsadáson túl a jogi eljárásban is igénybe lehetne venni.

Az Európai Unióban a munkaerő szabad áramlását korlátozó átmeneti intézkedésekkel kapcsolatban Csizmár Gábor felhívta a sajtó képviselőinek figyelmét, hogy a korlátozásokat fenntartó 12 tagállamban belpolitikai viták, szociális, demográfiai, bevándorlási és egyéb megfontolások is befolyásolják az április végéig meghozandó döntést. Természetesen az érintett országok egymás lépéseit is figyelik, ezért várhatóan csak közvetlenül a határidő lejárta előtt tisztul a kép. A társminiszterekkel folytatott tárgyalásai alapján Csizmár Gábor kedvező elmozdulást vár több ország álláspontjában, mivel többen osztják Vladimir Spidla EU-biztos álláspontját, miszerint a korlátozások fenntartásának nincs valódi oka. A korlátozások leépítésének megfontolására utalhat, hogy az érintettek kedvezően fogadták a munkaerő mozgásának monitorozására tett konstruktív magyar javaslatot, amely lehetőséget adna az EU munkapiacán az engedélyezéshez kötött gyakorlat megszüntetésre, a fekete munka visszaszorítására, illetve feszültségek keletkezése esetén a szükséges beavatkozások megtételére.

Az újabb munkaügyi kezdeményezések ismertetése mellett a szaktárca vezetője kérte az újságírókat, segítsék elő a nyilvánosság eszközeivel, hogy a munkapiac szereplői közül minél többen ismerjék meg és vegyék igénybe a vállalkozásokat, a pályakezdőket, a hátrányos helyzetű munkavállalókat segítő járulék-kedvezményeket és a felnőttképzésben részvevőknek szóló támogatásokat.
  • 2020.05.22Asszertív online kommunikáció – Online tréning 100%-ban gyakorlati feladatokra épülő, tréning jellegű képzésünk 3 egységből áll, melyek egymáshoz közeli napokon kerülnek megtartásra és egymásra épülnek, így a tudás elmélyítése az intenzitás és ismétlési lehetőség által garantált, a beszéd gördülékenny, választékos és magabiztos lesz. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek