Megjelent: 8 éve

Újabb többszázas leépítés a közmédiában - miért nem a vezetők repülnek?

Összesen 414 embert érintő elbocsátási szándékot jelentett be az illetékes munkaügyi központoknál az MTVA. A Hír24 úgy tudja, Budapesten és Pécsett lesz a legdurvább leépítés. A szakszervezetek szerint megint csak újságírókat és adminisztratív dolgozókat küldenek el, míg a 414 kirúgandó között csak 28 vezető van.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatój az MTI-vel közölte: az MTVA erről tájékoztatta a közmédia érdekképviseleteit és üzemi tanácsait is hétfőn. Elmondta: a szakszervezetekkel a bejelentést követő hetedik napon kezdődhetnek meg a tárgyalások az elbocsátásokról, és a megbeszéléseknek legalább 15 napig kell tartaniuk, így az alap mintegy egy hónap múlva közölheti az érintettekkel előzetesen az elbocsátás szándékát.

"Ahogy tavasszal, most ősszel is messzemenőkig be fogjuk tartani a munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezéseit, és arra törekszünk, hogy akár az elbocsátások első körében, most is megállapodásra jussunk az üzemi tanácsokkal és a szakszervezetekkel a csoportos létszámleépítés körülményeiről" - hangsúlyozta Szabó László. A kommunikációs igazgató arról egyelőre nem adott tájékoztatást, hogy az elbocsátások milyen arányban érintik a közmédia egyes intézményeit vagy az eltérő munkaterületeket. Mint mondta, erről az érdekképviseletekkel lefolytatandó konzultáció után tud beszámolni.

A vezetők inkább szaporodnak?

A Hír24 információi szerint a legtöbb embert Budapestről küldenék el a közmédiából. A 378 fővárosi MTVA-s 40 százaléka lehet műsorkészítő újságíró. Ezenkívül a szerkesztőségek méretéhez képest Pécsett lesz a legdurvább az elbocsátás. 17 embert küldenek el úgy, hogy tulajdonképpen az előző körben szinte minden riporterétől, szerkesztőjétől megvált a Pécsi Körzeti Stúdió. A miskolci stúdiót is tulajdonképpen teljesen felszámolják a most kirúgandó 10 emberrel. Szegedről és Debrecenből 5-5, Nyíregyházáról és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből 1-1 embert tesznek lapátra.

A Hír24 úgy tudja, hogy a szakszervezetek, amelyek a korábbi leépítésnél is kifogásolták, hogy az MTVA vezetői inkább szaporodnak, mint csökkennek, most is tiltakoznak amiatt, hogy a számok alapján úgy tűnik, megint csak újságírókat és adminisztratív dolgozókat küldenek el. A négy közszolgálati médiában az MTVA szerint most 310 vezetői poszt van. Nyár elején ebből 32 embert küldtek el, most pedig a 414 kirúgandó között csak 28 vezető van. A szakszervezetek szerint a 310 vezető háromnegyede felesleges. Ráadásul az ő fizetésük vélhetőleg magasabb, mint egy titkárnőé, riporteré.

Bajban a kereskedelmi csatornák is

Nemcsak a közmédiában vannak megszorítások, a Blikk úgy tudja,az RTL Klub műsorai közül a Reggeli, a Déli híradó és a FélKettő után januártól megszűnik a XXI. század című riportműsor is. A lap értesülései szerint egyesével hívták be tegnap a produkció munkatársait, akik egy részének ugyan ajánlottak más lehetőséget a kisebb társcsatornáknál, de másik részüket elbocsátották. Hasonló történt a Reflektorral, amely már egy ideje amúgy sem sugárzott saját készítésű anyagokat, többnyire a Fókusz által készített riportokból szemezgetett. A leépítés és átszervezés folytatása arra utal: nagy bajban lehetnek a kereskedelmi csatornák, hiszen a TV2-nél is száz ember elbocsátása várható.

MTV/ Hír24/Blikk
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírusjárvány: Biztosítják az ellátást az áruházláncok

A forgalmi adatok szerint nőtt a tartós élelmiszerek iránt a kereslet az elmúlt 24 órában, a kereskedelmi szövetség szerint nem kell áruhiánytól tartani. Teljes cikk

Átlagosan 160 ezer munkanélküli volt Magyarországon a november-januári időszakban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint január végére 250 ezerre csökkent a nyilvántartott álláskeresők létszáma. Teljes cikk

Kibékült a Srí Lanka-i munkavállalókat alkalmazó pékség a tiltakozókkal

A Ditrói Pékségnél javultak a munkakörülmények, és várják a helyi szakemberek jelentkezését. Teljes cikk