Megjelent: 9 éve

Újra sokaknak munkát adhatna a tanyai gazdálkodás?

A 90-es és a 2000-es népszámlás között a kecskeméti kistérségben 15 ezerről 2300-ra esett vissza a mezőgazdaságból aktív kereső módon élők száma - mondta el a Kossuth Rádió műsorában Csatári Bálint, az újjászervezett Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke. A szakember szerint a tanyai gazdaság újra életképes lehetne.

images

images

Tanulmányokban sokszor kimondták, hogy az Alföld megmentésével véget érne a mezőgazdaság kiszolgáltatottsága - a valóságban idáig nem jutott el a politika.

A Duna-Tisza közén 30 évvel ezelőtt a mezőgazdaság, az élelemtermelés, a kertkultúra bizonyos elemei a háztáji gazdaságok révén döntő fontosságúak voltak. A tojástermelésnek a 60-70 százalékát a tanyák állították elő. A 80-as években nyugati szakemberek jártak tanulmányozni, hogyan működik a háztáji gazdaságokra, tanyákra épülő szakszövetkezeti forma.

A 90-es évek elején azonban a szakszövetkezetek elkezdtek szétesni, az eltartóképesség drasztikusan csökkent. Ehhez jelentős részben járult hozzá az aszályosodás és az élelmiszer-feldolgozó ipar külföldi kézbe kerülése. Ezzel ugyanis elveszítették feldolgozó kapacitásukat a korábbi beszállítók, nem volt kinek eladni az árut.

Csatári Bálint szerint azonban az élelmiszerárak és a szállítási költségek növekedésével előbb utóbb újra megéri majd helyben megtermelni a jó minőségű élelmiszert.

A szakember a mezőgazdaság vízellátásának biztosítását tartja az egyik legfontosabb kérdésnek. Ha sok víz van, akkor itt kell tartani, ha kevés, akkor a Dunából kell hozni - mondja. Szerinte ebben a térségben a pár holdas tanyai gazdaság életképes tud lenni, sőt fenntartható ökológiai értelemben is.

Kossuth Rádió
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter