Megjelent: 8 éve

Vágyálom a középosztályba kerülés a közfoglalkoztatottaknak

Évről-évre nő a közfoglalkoztatásból eredő állami kiadások összege, ráadásul a közfoglalkoztatottak még így sem tudnak a középosztályba kerülni, van, aki a levonások miatt mindössze heti egy-kétezer forintot visz haza - olvasható a Népszabadságban.

A közmunka program eredeti célja, hogy ötszázezer embernek lehetősége legyen a középosztályba kerülni. A kormány ezt úgy képzelte, hogy a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett a Start munkaprogram keretén belül majd 48 000 forintos fizetésért dolgozhatnak a közmunkások.

2012 óta a nyolcórás közmunkával elérhető maximális jövedelem 47 000 forint, azonban a legtöbb közmunkást hat órában foglalkoztatják, ami csupán 35 000 forintot jelent egy hónapban. Emellett 2009 óta egy családban csak egy közfoglalkoztatott lehet. Ráadásul a Belügyminisztériumhoz delegált közfoglalkoztatásban a foglalkoztatottak heti bontásban kapják meg a bérüket. Az adóhatóság és a települések pedig levonják a korábbi tartozásaikat. Így gyakori helyzet, hogy a levonások miatt heti egy-kétezer forintot kapnak a foglalkoztatottak. Mindezekből az következik, hogy előállhat az a helyzet, hogy a családok a közfoglalkoztatásban kevesebb pénzhez jutnak, mint ha a 22 800 forintos foglalkoztatás-helyettesítő támogatásban részesülnének.

Jövőre a miniszterelnök háromszázezer közmunkással számol. Idén átlagosan százezer körül mozog ez a szám. 2011-ben átlagosan havonta 60 900 fő dolgozott közmunkában, erre a költségvetés közel 60 milliárd forintot használt fel, és ez így egy fő havi foglalkoztatása 82 000 forint kiadást jelentett. Ebben az évben az év első hét hónapjában 70,4 milliárd forintot költött el a költségvetés, amelyből átlagosan havonta 82 400 személy foglalkoztatása valósult meg. Ez az jelenti, hogy egy közfoglalkoztatottra havonta 122 000 forintot költöttek. A tervek szerint a kormány jövőre 154 milliárdot költene a közfoglalkoztatásra, vagyis a 397milliárd forintosra tervezett megszorítócsomag közel negyven százalékát.

Népszabadság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter